فن کویل ها انواع مختلفی دارند، هر یک از این مدل ها می توانند در پروژه خاصی نسبت به قابلیتی که دارند مورد استفاده قرار بگیرند. حال ما در این مقاله قصد داریم تا شما را با فن کویل سقفی و زمینی آشنا کنیم. شاید در مقالات گذشته در این رابطه با شما صحبت کرده باشیم ولی در این مقاله به طور اختصاصی در رابطه با فن کویل سقفی و زمینی با شما صحبت خواهیم کرد.
معرفی فن کویل های سقفی:
فن کویل سقفی یکی از انواع مختلف فن کویل می باشند که دارای ظاهری متفاوت و مستطیلی شکل هستند و در سقف ساختمان نصب و قرار داده می شوند. از فن کویل های سقفی جهت سرمایش و گرمایش محیط های مختلف مانند محیط های مسکونی، اداری، مراکز تجاری، بیمارستان ها، هتل ها و سایر محیط های دیگر استفاده می گردد.
فن کویل های سقفی روکار یا همان فن کویل سقفی زمینی قابلیت نصب بر روی زمین و سقف را دارا می باشند و در زیر سقف ساختمان و یا روی زمین نصب می گردند.
از فن کویل سقفی روکار هنگامی که کانال کشی فن کویل سقفی در ساختمان تعبیه نشده باشد استفاده می گردد که در بخش فن کویل های سقفی زمینی به طور کامل شرح داده شده است.
فن کویل سقفی توکار از یک یونیت مستطیل شکل تشکیل شده اند که درون سقف ساختمان نصب می شوند و اجزای درونی آن ها شامل فن، الکتروموتور، کویل حرارتی، فیلتر، شیر هواگیری، سینی درین و سایر اتصالات و تجهیزات می باشد. فیلتر های فن کویل های سقفی معمولا قابل شستشو می باشند و لازم است هر مدت یک بار جهت زدودن گرد و غبار ناشی از ورود هوا به درون یونیت فیلتر ها مورد شستشو قرار گیرند و مجدد بر روی یونیت نصب شوند.
فن کویل سقفی توکار قیمت مناسب تری نسبت به سایر فن کویل ها دارا می باشد. فن کویل های سقفی تو کار معمولا از ظرفیت 200 تا 1200 CFM طراحی می شوند.
فن کویل کانالی مانند فن کویل سقفی توکار در سقف ساختمان نصب می گردد و نحوه عملکرد و اجزای آن مشابه فن کویل سقفی توکار می باشد و تنها تفاوت آن در ظرفیت و قدرت پرتاب باد بیشتر می باشد. فن کویل کانالی ظرفیت بالاتری نسبت به سایر فن کویل ها دارند و در مواقعی که نیاز به ظرفیت بالا جهت گرمایش و سرمایش محیط باشد از فن کویل کانالی استفاده می گردد.
در فن کویل کانالی نوع جریان هوا به عبارتی ورود و خروج هوا بصورت کانالی می باشد و می توانند فشار بالایی در جریان هوا ایجاد نمایند به همین منظور با نام فن کویل های پر فشار نیز شناخته می شوند. فن کویل های کانالی معمولا از ظرفیت 600 تا 2000 CFM طراحی می شوند و در ظرفیت های پایین دارای یک فن و ظرفیت های بالا داری دو فن می باشند.
جهت نصب فن کویل سقفی توکار نیاز است که محل قرار گیری فن کویل از قبل در سقف ساختمان طراحی و اجرا شده باشد تا بتوان فن کویل ها را به درستی در سقف ساختمان نصب کرد.
فن کویل های سقفی دارای یک دریچه در زیر یونیت جهت دسترسی آسان به فن کویل، تعمیر و سرویس آن و یک دریچه در جلوی فن کویل جهت پرتاب و جریان هوای گرم و سرد به درون محیط می باشند. مکش هوا در فن کویل های سقفی معمولا از زیر فن کویل و یا پشت آن می باشد. هنگام نصب فن کویل های سقفی لازم است لوله کشی ورودی و خروجی آب گرم و سرد در مدار ساختمان انجام شود.
ابعاد فن کویل سقفی توکار و کانالی متناسب با ظرفیت آن ها متغیر می باشد و متناسب با ظرفیت فن کویل ها طول، عرض و ارتفاع فن کویل ها و سایز دریچه ی جلوی فن کویل تغییر می کند.
در حالت کلی حجم فن کویل های سقفی کم و باریک می باشد و حجم بسیار کمی را در سقف اشغال می کنند. معمولا طول فن کویل های سقفی از نیم متر به بالا می باشد و بسته به ظرفیت فن کویل طول آن ها افزایش پیدا می کند.
معرفی فن کویل های زمینی:
فن کویل زمینی یکی از متداول ترین و قدیمی ترین نوع فن کویل ها می باشد که در انواع مختلف رو به رو زن، بالا زن، شیب دار و پایه دار تولید می شود و به دلیل راحتی نصب و قرار گیری در محل جز پر فروش ترین نوع فن کویل از لحاظ کاربرد و استفاده می باشد.
فن کویل زمینی در تمامی ساختمان های مسکونی، تجاری، صنعتی مورد استفاده قرار می گیرد و ظرفیت هوادهی آنها معمولا 200 تا 1000 فوت مکعب در ساعت می باشد و هوا را به صورت عمودی دمش می کنند.
فن کویل های زمینی نصب بسیار ساده و راحتی دارند به همین دلیل جز پر کاربردترین نوع فن کویل ها می باشند، زیرا به راحتی روی زمین قرار می گیرند و از یک طرف به دیوار و از طرف دیگر به زمین متصل می شوند .
معمولا به دو صورت تو کار و روکار لوله کشی آن ها انجام می شود، در لوله کشی توکار لوله ها درون ساختمان در لوله کشی روکار لوله ها روی دیوار قرار می گیرند و مخفی نیستند، پس از لحاظ ظاهری لوله کشی تو کار زیبایی بیشتری نسبت به لوله کشی رو کار دارد زیرا فقط دستگاه فن کویل در محیط نصب می شود و لوله کشی مخفی است.
تفاوت فن کویل های شیب دار، پایه دار، رو به رو زن و بالا زن فقط در شکل ظاهری و نحوه دمش باد آن ها می باشد به طور مثال فن کویل شیب دار باد را به شکل مایل می دمد و به جریان در می آورد اما فن کویل بالا زن باد را به شکل عمودی و رو به بالا به جریان در می آورد. از لحاظ ظاهری هم در دو مدل پایه دار و بدون پایه تولید می شوند که یکی از مزیت های پایه دار نظافت زیر دستگاه می باشد که به راحتی انجام می شود، اما مدل های بدون پایه ظاهری زیبا تر نسبت به پایه دار دارند.
جمع بندی:
در این مطلب در رابطه با ابعاد مختلف فن کویل ها صحبت کردیم. اگر با دقت مطالعه کرده باشید متوجه شده اید که فن کویل های مناسب در چه ابعادی هستند، چگونه باید نصب شوند و حتی تفاوت فن کویل های سقفی و فن کویل های زمینی چیست. در این وضعیت می توانید متوجه شوید که فن کویل های سقفی چه مزایایی می تواند برای شما داشته باشند.
فن کویل های مناسب پروژه های خاصی هستند که اگر ما بتوانیم آن ها را در پروژه خودمان تشخیص دهیم و استفاده کنیم می تواند به ما یک قابلیت خیلی خوب از دیدگاه تهویه هوا اضافه کند. در آینده سعی می کنیم مقالات فنی تری در رابطه با انوع فن کویل ها برای شما عزیزان در آکادهی هورسان منتشر کنیم.