معرفی چیلر ها در تهویه مطبوع

۱۳ مطلب در مرداد ۱۴۰۰ ثبت شده است

  • ۰
  • ۰

هواساز چیست

در یک پروژه تامین سیستم های تهویه مطبوع شاید همیشه همه سیستم های سرمایشی و گرمایشی را با هم در کنار یک دیگر نداشته باشیم، اما یکی از سیستم ها یا تجهیزات جدانشدنی از خانواده تهویه مطبوع هواساز است. در عرض چند دقیقه شما را یکی از بهترین و هوشمند ترین سیستم های تهویه مطبوع آشنا خواهیم کرد. پس با ما همراه باشید تا اطلاعات مفیدی در رابطه با هواساز بدست آورید.

 

هواساز چیست ؟

دستگاه هواساز نوعی سیستم تهویه مطبوع است که به کمک آن می‌توانید کنترل دما، رطوبت و کیفیت هوا و یا به طور کلی‌تر گرمایش، سرمایش، رطوبت زنی، ضد عفونی کردن، تامین هوای تازه و فیلتراسیون را برای برای انواع محیط‌ها و ساختمان‌های مسکونی، صنعتی، تجاری و درمانی فراهم کنید.

نکته‌ای که در خصوص هواساز‌ها باید به آن توجه کنید این موضوع است که هواساز‌ها عموما در ابعاد متفاوتی و معمولا به صورت سفارشی تولید می‌شوند تا به نیاز مخاطبین و مصرف کنندگان نزدیک‌تر باشد.

اگر بخواهیم در خصوص تاریخچه هواساز صحبت کنیم، به صورت کلی تاریخچه دستگاه‌ها و طراحی‌هایی که به انتقال و توزیع هوا ختم می‌شود به 19 قرن قبل یعنی قرن دوم و در چین و روم باستان بازمی‌گردد؛ این موضوع در حالی مطرح است که هواساز با این نوع کارکرد در دهه 80 میلادی برای اولین بار معرفی شد و پس از آن با ایجاد تغییرات جزئی در شکل کارکرد آن تبدیل به هواساز‌های امروزی شد.

معرفی اجزای هواساز:

یکی از سوالاتی که در خصوص هواساز باید به آن اشاره کنیم؛ معرفی اجزا و نوع کارکرد آن است تا با توجه به این موارد به توضیح و شرح وظایف هر یک بپردازیم؛ برای درک بهتر به صورت کاملا مفید و مختصر به توضیح هر یک از اجزا خواهیم پرداخت؛ پس همراه ما باشید.اگر با سوال جنس بدنه هواساز چیست مواجه شویم؛ برای پاسخ به این سوال باید بگوییم که کدام هواساز، زیرا جنس بدنه در هواساز‌های معمولی از فولاد گالوانیزه است که به واسطه چهارچوبی از جنس آلمینیوم ساختار مقاومی را برای مصرف کنندگان به‌همراه دارد؛ اما جنس متریال در هواساز هایژنیک تاحدودی متفاوت است؛ به‌گونه‌ای که در این مدل از هواساز‌ها از فولاد ضد زنگ استفاده می‌شود.

وظیفه هواساز ها:

انواع فن بکار رفته در هواسازها تابع افت های دستگاه و مسیر کانال کشی ها و حجم هوادهی مورد نیاز می باشد. موتور فن براساس نیاز در دوره های مختلف و ظرفیت های متفاوت انتخاب می شود و دمندهای فن بصورت فوروارد (Forward)یا بکوارد (Backward) با توجه به نیاز انتخاب می گردد.

 

کاربرد های هواساز های صنعتی:

هوا ساز با توجه به نوع استفاده شما در مدل‌های مختلفی خلاصه می‌شود که در این بخش برای ارائه دید بهتر به شما در خصوص انتخاب بهترین گزینه به بررسی و توضیح تمامی کارکرد‌های آن می‌پردازیم:      محیط‌های درمانی: وقتی صحبت از محیط‌های درمانی می‌شود، منظور بیمارستان‌ها، آزمایشگاه‌ها و شرکت‌های داروسازی است که میزان دما و رطوبت در آن‌ها نقش کلیدی را ایفا می‌کند، به ههمین دلیل در چنین محیط‌هایی باید از هواساز‌های هایژنیک استفاده کرد تا با نوع کارکرد خود بهترین میزان رطروبت و دما را برای شما فراهم کنند.

احتمالا این سوال ذهن شما را به خود مشغول می‌کند که هواساز هایژنیک چیست که پیشنهاد می‌کنیم همراه ما باشید تا به بررسی این موضوع بپردازیم. مراکز تفریحی، تجاری و هایپرها: جهت تامین هوای تازه و نرخ گردش هوا برای جلوگیری از کاهش میزان ACH موجود در محیط و همچنین افزایش سطح دی اکسید کربن لازم است تا از هواساز‌ها استفاد شود تا مراجعین در تمامی فصول بهترین دمای ممکنه را تجربه کنند. 

منازل مسکونی: اما دیگر محیطی که استفاده از هوارسان در آن می‌تواند برای ساکنین آوردهای چشم‌گیری داشته باشد منازل مسکونی است که عموما ساکنین زمان زیادی را در آن سپری می‌کنند و همین دلیل کافیست تا برای تثبیت دمای آن از سیستم‌های ویژه‌ای هم‌چون هواساز استفاده کنید. البته همان‌طور که در بالا به آن اشاره کردیم هواساز‌ آپارتمانی به این دلیل که برای محیط بسته‌ای همچون منازل مورد استفاده قرار می‌گیرد؛ لازم است تا از نظر نتظیم رطوبت شرایط ایده‌آلی را به همراه داشته باشد.

محیط‌های صنعتی: اما مورد آخری که در خصوص محیط‌های صنعتی لازم است تا به آن اشاره کنید در کارخانه‌ها و سایر محیط‌های صنعتی خلاصه می‌شود؛ به‌گونه‌ای که در چنین محیط‌هایی برای تامین رفاه کارگران حذف آلاینده‌ها حرف اول را می‌زند که انتخاب بهترین گزینه چه از نظر کارایی و چه از نظر اعتبار برند حرف اول را می‌زند.

 

یکی از پیشنهاد های همیشه پایدار شرکت های تهویه مطبوع هواساز است، چرا که هواساز از معماری فنی خیلی خوبی برخوردار است، به این شکل که شما اگر در فضای درست از آن استفاده کنید جز اینکه نتیجه خوب بدست آورید به هیچ چیز دیگه ای نخواهید رسید. با خواندن این مقاله از اطلاعات خیلی خوبی در رابطه با هواساز با خبر شدید که با توجه به آن ها می توانید بهترین تصمیم برای خرید هواساز را بگیرید.

  • علیرضا محمدی
  • ۰
  • ۰

فن کویل چیست

فن کویل چیست ؟ شاید بتوانیم این سوال را به عنوان یکی از بهترین سوالات دنیای تهویه مطبوع در نظر بگیریم، چرا که فن کویل به دلیل معماری فنی خوبی که داره قادر به استفاده شدن در اکثر فضا های مورد نظر ما را دارد، با وجود اینکه فن کویل قابلیت سرمایش و گرمایش را باهم دارد این موضوع به ما خیلی کمک می کند تا بهترین گزینه را انتخاب کنیم در بین فن کویل ها. در ادامه مقاله خیلی بیشتر در رابطه با خرید فن کویل صحبت خواهیم کرد.

 

چرا باید از فن کویل استفاده کنیم ؟

دستگاه فن کویل (FCU) دستگاهی است که از سیم پیچ و فن برای گرم یا سرد کردن اتاق بدون اتصال به کانال کانال استفاده می کند. هوای داخلی بر روی سیم پیچ حرکت می کند ، که باعث گرم شدن یا خنک شدن هوا قبل از فشار دادن آن به داخل اتاق می شود.

نصب FCU نسبت به سیستم های داکت هزینه کمتری دارد و در پیکربندی های سقفی ، کف نصب شده و مستقل موجود است.  به عنوان جایگزینی برای دستگاه فن کویل ، سیستم های مینی تقسیم سهولت نصب و انعطاف پذیری مشابهی دارند و می توانند راحتی و بهره وری انرژی بیشتری را فراهم کنند.

پمپ های حرارتی مینی اسپلیت Lennox دارای راندمان کارآیی ۲۲ SEER و بالاتر ، سطح صدای داخلی تا ۲۶ دسی بل و فناوری اینورتر است که فاقد شروع و توقف معمول سیستم های معمولی است.

 

مزایای استفاده از فن کویل:

از دستگاه های فن کویل می توان برای وارد کردن هوای بیرون به فضا ، گردش و فیلتر هوا در یک فضا و تأمین گرمایش و / یا سرمایش در یک فضا استفاده کرد. اجزای اساسی دستگاه فن کوئل یک سیم پیچ گرمایشی / خنک کننده ، قسمت فن و یک فیلتر است.

دستگاه های ممکن است در یک فضای دستگاه به تنهایی بایستند یا برای سرویس دهی به چندین فضا مجاری هستند و می توانند با یک سوئیچ دستی ، ترموستات یا سیستم مدیریت ساختمان کنترل شوند.

 

آموزش مدیریت فن کویل:

دستگاه های فن کویل به طور معمول برای گرم کردن و خنک کردن یک منطقه کوچک با نیاز بار خاص انتخاب و اندازه می شوند. یک منطقه ممکن است از یک فضای تقسیم نشده ، یک اتاق تقسیم شده یا چند اتاق با بارهای کمتر مشابه تشکیل شده باشد که در مجموع به مجموع بار دستگاه فن کویل طراحی شده برای کنترل اضافه می کند.

چنین سیستم های فن کویل را می توان توسط یک ترموستات مستقر در مرکز کنترل کرد.

اگر این سیستم دارای سیستم هوای برگشتی کانال دار باشد ، یک سنسور هوای برگشتی نصب شده در مجرای مشترک نیز می تواند کنترل دقیق دمای تهویه مطبوع را فراهم کند.

دستگاه های فن کویل عمودی ، چه در پیکربندی پشته ، برای دستگاه های مستقل طبقه بلند یا نصب شده روی زمین ، در فضاهای منفرد معمولاً فقط برای کاربردهای یک اتاق استفاده می شوند و اغلب توسط یک ترموستات نصب شده در فضا یا روی خود دستگاه کنترل می شوند.

بسته به سیستم کنترل ساختمان ، کنترل بیشتر دستگاه های فن کویل می تواند در سیستم کنترل ساختمان یا سیستم مدیریت انرژی ساختمان در صورت طراحی انجام شود.

 

نقش آب در داخل فن کویل:

به طور معمول ، آب موجود در سیستم لوله کشی هیدرولیک که به دستگاه های فن کویل و سایر تجهیزات HVAC سرویس می دهد ، توسط دستگاه محلی به کارخانه یا ساختمان مرکزی تأمین می شود.

از آنجا با استفاده از دیگ بخار برای تأمین آب گرم یا چیلر تأمین آب سرد ، گرما به آب منتقل می شود. تصفیه شیمیایی آب اغلب درگیر است ، از جمله افزودن پروپیلن یا اتیلن گلیکول برای جلوگیری از یخ زدگی.

توجه به این نکته مهم است که این مواد افزودنی خصوصیات انتقال حرارت سیال را تغییر می دهند. این تفاوت باید هنگام انتخاب و اندازه گیری سیستم محاسبه شود.

سپس آب از طریق خطوط تأمین اولیه و ثانویه آب گرم یا آب سرد آب لوله کشی می شود. آب تأمین به پایین سیم پیچ منتقل می شود تا اطمینان حاصل شود که هر گونه حباب هوا در آب منبع تغذیه به سطح بالایی منتقل می شود جایی که می توانند از طریق دریچه هوای اختیاری روی لوله برگشت بلافاصله خارج از سیم پیچ از سیستم تخلیه شوند.

 

معرفی انواع فن کویل:

تنظیمات دو لوله و چهار لوله گزینه های لوله کشی هستند که در سیستم های دستگاه فن کوئل استفاده می شوند. درست همانطور که به نظر می رسد ، یک سیستم دو لوله ای به معنای واقعی کلمه توسط دو لوله ارائه می شود – منبع تغذیه و بازگشت.

آب سرد یا گرم از طریق لوله ها قابل تهیه و برگشت است ، نه هر دو. این نیاز به تغییر سیستم از گرم شدن به خنک کننده یا خنک کننده به گرمایش دارد. اگرچه آنها از مزایای کمترین هزینه های اولیه مرتبط با لوله کشی و نصب برخوردار هستند ، اما سیستم های دو لوله ای انعطاف پذیری کمتری را با تقاضای گرمایش و سرمایش فراهم می کنند ، زیرا اجازه نمی دهد در یک دستگاه گرم شود و در دستگاه دیگر خنک شود.

این مسئله گاهی اوقات می تواند مشکل ساز باشد ، مانند زمانی که بارهای فصلی یا ساکنان تغییر می کند. سیستم های چهار لوله از تأمین و برگشت آب سرد و تأمین و برگشت آب گرم تشکیل شده اند.

یک سوپاپ سه طرفه فعال شده با منبع تأمین آب سرد و گرم می تواند توسط یک ترموستات اتاق یا حسگر هوای برگشتی کنترل شود و یا از طرف منبع گرم یا گرم آب را باز یا بسته کند.

بر خلاف دو سیستم لوله ، سیستم های چهار لوله اغلب هزینه های لوله کشی و نصب بالاتری دارند اما قادر به حفظ سطح بالاتری از راحتی سرنشینان در تمام فصول سال هستند.

 

فن کویل های کاستی:

در ساختمان های بلند مرتبه مانند آپارتمان ها ، آپارتمان های مسکونی یا هتل هایی که طبقه بندی هر طبقه بسیار شبیه است ، استفاده از دستگاه های فن کویل عمودی در طراحی می تواند هزینه های نصب را کاهش داده و وسایل مورد نیاز را ساده کند. هر طبقه می تواند از طبقه بالا و پایین باشد ، بنابراین از لوله های متداول تأمین ، برگشت و میعانات استفاده می کند.

این لوله کشی رایج به عنوان رایزر (riser) شناخته می شود و دستگاه های فن کویل پشته ای عمودی با لوله کشی رایزر از قبل لوله کشی می شوند. در سیستم های رایزر ، یک سیستم دو لوله ای شامل سه لوله شامل لوله برگشت میعانات و یک سیستم چهار لوله ای شامل پنج لوله شامل برگشت میعانات می باشد.

اگر لوله کشی ارائه شده به اندازه کافی برای اتصال از کف به کف نیست ، می توان پسوندهای بالابر را برای اتصال دستگاه به یک دستگاه دیگر در طبقه مجاور نصب کرد.

از الحاقات بالابر نیز می توان به عنوان کاهنده استفاده کرد ، زیرا برای حفظ فشار سر و جریان مورد نیاز ، قطر لوله باید کاهش یا افزایش یابد. به منظور ایجاد انبساط و انقباض سیال درون لوله در اثر تغییرات دما ، دستگاه های پشته عمودی مجهز به حلقه های انبساط داخلی هستند.

 

فن کویل چیست ؟ باز هم به این موضوع فکر میکنید ؟ اگر با دقت زیاد این مقاله را مطالعه کرده باشید دیگر این سوال در ذهن شما نخواهد بود، سعی کردیم در این مقاله شما را با انواع فن کوی، معماری فن کویل، تعمیر فن کویل و چگونگی کارکرد فن کویل آشنا کنیم در مقالات بعدی شما را با جزئیات بیشتر فن کویل آشنا خواهیم کرد.

 

  • علیرضا محمدی
  • ۰
  • ۰

چیلر چیست

به یک مقاله جذاب دیگر رسیدیم با عنوان چیلر چیست ؟ تقریبا برای تمامی محصولات تهویه مطبوع می توانیم از این عنوان استفاده کنیم. چرا که تمامی دستگاه های تهویه مطبوع از اهمیت بالایی برخوردارند و ما به عنوان خریدار باید از آنها اطلاعات مفیدی داشته باشیم تا بتوانیم بهترین خرید را انجام دهیم. با توجه به ساختار های فنی و پیچیده ای که دارند خیلی هم نمی توانیم اطلاعات زیادی کسب کنیم اما با خواندن چند مقاله در رابطه با محصول مورد نظر می توانیم متوجه شویم که چه محصولی مناسب مکان مورد نظر ما است. و از آنجا به بعد را به دست متخصصین این حوزه بسپاریم.

 

چیلر چیست؟

چیلرها از مهمترین تجهیزات سرمایشی و تولید برودت در ساختمان ها و کارخانه های صنعتی به حساب می آیند. از آب سردِ تولیدی در چیلر می توان به کمک فن کویل ها و یا هواسازها، فضای داخلی هر ساختمانی را خنک کرد و یا از آن در ماشین آلات صنعتی و انواع فرایندهای تولید که به خنک کاری نیاز دارند، استفاده نمود. چیلرها به دو دسته چیلرهای تراکمی و چیلرهای جذبی تقسیم می‌شوند.چیلرهای تراکمی با استفاده از انرژی الکتریکی و چیلرهای جذبی با استفاده از انرژی حرارتی باعث ایجاد برودت و سرما می‌شوند .شکل دیگر تقسیم بندی چیلرها بر اساس شکل خنک شدن ماده مبرد است که به سه دسته آب خنک ، هوا خنک و تبخیری تقسیم بندی می‌شوند.

 

معرفی انواع چیلر:

نحوه عملکرد چیلر تراکمی به این ترتیب است که سیال مبرد به شکل بخار داغ (Super Heat) وارد کمپرسور شده و تا فشار بالاتری متراکم می گردد؛ در نتیجه، افزایش دما نیز در جریان مبرد ایجاد خواهد شد. سپس بخار داغ خروجی از کمپرسور، به کمک کندانسور در فشار ثابت (با افت فشار قابل اغماض) ابتدا تا دمای اشباع خنک شده و با ادامه دفع حرارت به مایع اشباع یا مادون سرد تبدیل می شود. مایع مبرد حاصل از چگالش، با عبور از شیر انبساط، افت فشار قابل توجهی پیدا می کند. به طوری که مقداری از مایع مبرد تبخیر شده و باعث کاهش بیشتر دمای جریان عبوری (مضاف بر کاهش دمای ناشی از افت فشار) خواهد شد. این گونه بواسطه وجود اختلاف دمای ایجادشده بین جریان (مخلوط مایع و بخار) مبرد و محیط هدف (آب یا هوا) در اواپراتور، سرمایش (جذب گرما) اتفاق می افتد؛ لذا جریان دو فازی ورودی به اواپراتور در فشار ثابت (با افت فشار قابل اغماض) کاملاً تبخیر شده و با ادامه جذب گرما به بخار داغ تبدیل می گردد. نهایتاً جریان بخار خروجی از اواپراتور مجدداً وارد کمپرسور شده تا این چنین سیکل تبرید تراکمی بخار تکمیل گردد.

 

معرفی کاربرد چیلرهای تراکمی:

در سیستم ­های تهویه مطبوع، آب سرد تولیدی چیلر از طریق گردش درون مبدل­ های حرارتی هوایی (کویل) مانند فن­ کویل، کویل هواساز و ایرکولر، جریان هوای خنک مورد نیاز جهت سرمایش فضاهای مسکونی، اداری، تجاری و … را فراهم می­ کند.

سپس بعد از انتقال انرژی (دریافت گرما)، جریان آب به چیلر بازگشته و مجدداً تا دمای استاندارد تهویه (۷ درجه سانتی گراد) سرد می ­شود. طی فرایند سرمایش هوا در مبدل حرارتی، گرمای محسوس و نهان محیط (فضای تهویه ­شده)، هردو به هوای سرد خروجی مبدل، منتقل می­ شوند. به همین علت در مقایسه با سیستم های سرمایش تبخیری (کولر آبی، ایرواشر و زنت) هوای مطبوع و مناسب­ تری حاصل می­ گردد.

آب سرد تولیدی چیلر، جهت خنک­ کاری مکانیزم ­ها و ماشین ­آلات خطوط تولید، در گستره وسیعی از صنایع مختلف استفاده می ­شود. نمونه­ ای از این صنایع عبارتند از: پلاستیک، تزریق و ریخته­ گری، فلزکاری، جوشکاری، ماشین ­ابزار، پتروشیمی، داروسازی، بهداشت و درمان، تولید و نگهداری مواد غذایی، پرورش ماهی، کاغذ و سیمان، راهسازی و نیروگاه CHP و ….  چیلرهای صنعتی بسته به میزان حساسیت و اهمیت ثبات در فرایند تولید کارخانه و همچنین با توجه به الزامات خنک­ کاری، می­ توانند به صورت مرکزی و یا غیر مرکزی، جهت تولید آب سرد از ۴۰- تا ۳ درجه سانتی گراد بیشتر از دمای مرطوب محیط بکار گرفته شوند.

 

معرفی چیلر های جذبی:

چیلرهای جذبی و مبنای عملکرد آن، جذب آب مقطر توسط لیتیوم بروماید می­باشد. ابتدا آب مقطر در فشار خلا با گرفتن گرما از آب چیلد واتر تبخیر می­شود؛ بخار تبخیر شده توسط لیتیوم بروماید جذب شده و لیتیوم بروماید اشباع شده توسط پمپ جذب کننده به ژنراتور فرستاده می­شود.

در ژنراتور با استفاده از انرژی گرمایی محلول لیتیوم بروماید احیا می­گردد و بخار آب از آن جدا می­گردد. محلول لیتیوم بروماید غلیط جهت جذب دوباره بخار آب مقطر به ابزوربر فرستاده می­شود و بخار آب جدا شده به سمت کندانسور فرستاده شده پس از تقطیر در محفظه کندانسور چیلر جذبی به سمت اواپراتور جهت تبخیر و گرفتن گرما فرستاده می­شود.

چیلرهای جذبی را براساس روش­های احیا در ژنراتور چیلر جذبی و نوع منبع گرمایی تقسیم بندی می­گردد:  دسته بندی انواع چیلر جذبی لیتیوم بروماید از نظر چرخه غلیظ سازی ماده جاذب

 

این نوع از انواع چیلر جذبی که شامل یک کندانسور یک ژنراتور،ابزوربر اواپراتور و پمپ ها می­باشد. منبع گرمایی چیلرهای تک اثره بخار کم فشار یا آب گرم می­باشد. بازده در این دسته از چیلر ها پایین می­باشد اما به دلیل ساختمان ساده آن­ها ، ارزان تر نسبت به مدل های دیگر می­باشد.

در چیلرهای جذبی تک اثره به خاطر استفاده از بخار فشار پایین و آب گرم دارای استهلاک و تنش کمتر می­باشد. و با توجه به اینکه لیتیوم بروماید در دمای مجاورت حرارت خوردگی  بالایی پیدا می­کند این چیلرها خوردگی کمتر و دارای عمر بالاتری می­باشند.  در چیلر جذبی تک اثره دارای یک ژنراتور بوده و محلول رقیق لیتیوم بروماید با جذب گرمای بخار یا آب گرم در ژنراتور غلیظ شده و مبرد آن تبخیر شده و از محلول جدا می­شود.

بعد ازآن محلول به سمت ابزوربر رفته و بخار مبرد به سمت کندانسور مهاجرت کرده و که باعث انتقال حرارت از بخار به آب خنک کننده می­گردد و باعث تقطیر مبرد می­شود. این مبرد تقطیر شده از طریق دستگاه انبساط که معمولا اریفیس یا تله تراپ می­باشد که سبب کاهش فشار و دمای مبرد می­شود و در مبرد شرایط مطلوب وارد اواپراتور می­شود. در اواپراتور به وسیله پمپ مبرد، آب مقطر بر روی تیوب ها به طور مداوم  اسپری شده سبب انتقال حرارت از آب چیلد به مبرد شده.

در این انتقال حرارت، مبرد تبخیر شده و به وسیله ابزوربر جذب می­گردد.

در داخل ابزوربر چیلر جذبی مبرد توسط محلول لیتیوم بروماید جذب می­گردد. و حاصل این واکنش شیمیایی، گرما می­باشد که توسط آب  خنک کننده که از برج خنک کننده وارد چیلر جذبی می­شود، گرفته می­شود.

در بعضی از برند ها مانند مطرح مانند ترین به وسیله یک پمپ جداگانه، سلوشن بر روی تیوپ های ابزوربر پاشیده می­شود. اما در بسیاری دیگر از  برند های چیلرهای جذبی این پاشش در ابزوربر به وسیله نیروی ثقل خروجی از ژنراتور انجام می­گیرد.

حال جهت تکمیل سیکل تبرید چیلر جذبی سلوشن رقیق شده به وسیله پمپ سلوشن جهت تغلیظ به ژنراتور فرستاده می­شود. در این بین سلوشن رقیق و غلیظ در مبدل حرارتی با یکدیگر انتقال حرارت کرده و باعث افزایش کارایی چیلر جذبی می­گردد.

چیلرهای جذبی تک اثره ممکن است یک پوسته ای یا دو پوسته ای باشند. در انواع دو پوسته ای امکان جدا سازی پوسته فوقانی و تحتانی برای سهولت در حمل و جابجایی وجود داشته و در عین حال تاثیرات حرارتی بخش های مختلف بر هم کاهش می­یابد. لذا انواع دو پوسته ای به ویژه در ظرفیت های زیاد رواج بیشتری دارد.

 

بدین منظور در قسمت ابزوربر (Absorber) لیتیوم بروماید غلیظ که جاذب شدید بخار آب است، توسط انژکتورهای تزریق کننده دیگری بر روی لوله های مسی فین دار که حاوی آب برج خنک کننده ( Cooling water) است، ریخته می شود و بخار آب موجود در محفظه را جذب نموده و فشار محفظه در حد مورد نظر باقی می ماند. آب داخل لوله های ابزوربر توسط تبادل حرارت با بخار آب موجود در محفظه، میزان جذب محلول لیتیوم بروماید را افزایش می دهد.

لیتیوم بروماید غلیظ پس از جذب بخار آب در ابزوربر به محلول لیتیوم بروماید رقیق تبدیل شده و پس از عبور از پمپ محلول (Generator pump) و مبدل حرارتی دما پایین (Low Temp Hx) به دو بخش تقسیم می شود.  بخشی از آن به ژنراتور دما پایین رفته و بخشی دیگر به ژنراتور دما بالا می رود و در ژنراتور دما بالا (Steam fired generator) از طریق تبادل حرارت با لوله های حاوی آب گرم یا بخار داغ (Steam) به جوش می آید و بخشی از آب خود را به صورت بخار از دست داده و مجددا به لیتیوم بروماید غلیظ تبدیل می شود.

بخار حاصله به لوله های ژنراتور دما پایین منتقل می شود و پس از تبادل حرارت با محلول لیتیوم بروماید رقیق و به جوش آوردن آن، باعث افزایش غلظت محلول شده و به تدریج گرمای خود را از دست داده و وارد محفظه چگالنده (Condenser) می شود.

بخار حاصله پس از چگالش در کندانسور به همراه آب حاصل از چگالش بخار ژنراتور دما پایین، در سینی کندانسور جمع شده و مجددا به عنوان مبرد (آب مقطر) وارد مدار اواپراتور می شود.

از طرفی دیگر لیتیوم بروماید غلیظ در ژنراتور دما بالا، پس از عبور از مبدل حرارتی دما بالا (High Temp Hx) با محلول لیتیوم بروماید غلیظ شده در ژنراتور دما پایین، مخلوط شده و پس از عبور از مبدل حرارتی دما پایین، وارد محفظه ابزوربر می شود تا سیکل چیلر جذبی دو اثره مجددا تکرار گردد.

 

مقاله چیلر چیست

 

  • علیرضا محمدی
  • ۰
  • ۰

در دیگر مقالات وبلاگ تهویه هورسان در رابطه با محصولات مختلف تهویه مطبوع صحبت کردیم. یکی از محصولاتی که به آن نپرداختیم فن کویل بوده است. فن کویل بخاطر کم صدا بودن و دیگر ویژگی هایی که در ادامه به شما عزیزان خواهیم گفت به یکی از پرطرفدار ترین سیستم های تهویه مطبوع معروف شده است. فن کویل علاوه بر اینکه وظیفه تامین سرمایش فضا های مختلف را دارد قابلیت اضافه کردن سیستم گرمایشی به منطقه را هم دارد.

 

فن کویل چیست:

همانطور که گفتیم، فن کویل یک سیستم تهویه مطبوع است که هم برای تامین گرمایش در فصول سرد و هم برای تامین سرمایش در فصول گرم مورد استفاده قرار می گیرد. اجزای این سیستم متشکل از فن، کویل های گرمایشی و سرمایشی، شیر فلکه و فیلتر هوا می باشد.فنی که در این سیستم تعبیه شده از جنس پلاستیک بوده و دارای وزن سبک و سر و صدای کم می باشد. سبک بودن این فن با کاهش توان الکتروموتورها، هزینه مصرف برق را پایین می آورد و علاوه بر جلوگیری از ایجاد سر و صدا، از نظر اقتصادی نیز مقرون بصرفه می باشد.  علاوه بر آن فیلتر هوایی که در فن کویل ها نصب می شود هوای ورودی به داخل ساختمان را فیلتر نموده و هوایی تازه پخش می نماید. فن کویل هایی که صرفاً برای تامین گرمایش در ساختمان مورد استفاده قرار می گیرند نیازی به فیلتر پارچه ای برای تصفیه هوا ندارند؛ زیرا فاصله ای که بین پره های کویل وجود دارد از تجمع گرد و غبار جلوگیری می نماید.

 

کویل نیز از لوله های مسی که پره های آلومینیومی به آن متصل شده، تشکیل شده است. به هر کویل دو لوله وصل می شود که یکی آب گرم یا سرد را وارد کویل می کند و دیگری این آب را مجدداً به موتورخانه یا پکیج باز می گرداند.  طراحی سیستم فن کویل به صورت دمنده یا مکنده است. در مدل مکنده، هوا از بین کویل توسط فن مکیده می شود و در مدل دمنده، هوا در بین کویل وزیده می شود، در این حالت هوای گرم یا سرد مورد نیاز فراهم می گردد. سیستم فن کویل در چهار مدل با ویژگی های متفاوت تولید و به بازار عرضه می شود. این مدل ها در ادامه توضیح داده شده اند.

 

در ادامه با انواع فن کویل آشنا خواهیم شد.

بررسی فن کیول کاستی

فن کویل کاستی در دو مدل یک طرفه و چهار طرفه با ظرفیتی حدود ۲۰۰ الی ۱۰۰۰ فوت مکعب بر دقیقه ساخته می شود. این فن کویل در سقف نصب شده و برای هر نوع دکوراسیون داخلی مناسب می باشد، زیرا هیچ فضای اضافی در ساختمان اشغال نمی کند و تنها از بین شیارهای خود هوای مطبوع گرم یا سرد به محیط می فرستد.  فن کویل کاستی چهار طرفه از چهار طرف خود هوا را در فضا پخش می کند و فرآیند انتقال هوای مطبوع را سریع تر انجام می دهد. قیمت فن کویل کاستی به دلیل عدم نیاز به سیستم کانال کشی به نسبت فن کویل های کانالی ارزان تر است.

 

بررسی فن کویل دیواری

فن کویل دیواری بر روی دیوار نصب می شود و جهت پخش هوای آن به سمت رو به رو است. این نوع فن کویل ظرفیتی بین ۲۰۰ الی ۸۰۰ فوت مکعب بر دقیقه دارد. فن کویل های دیواری در مدل های مختلف در بازار موجود هستند و از نظر زیبایی ظاهری مورد پسند برای تمام سلیقه ها دارند.

از فن کویل دیواری بیشتر برای مکان هایی مانند بانک ها، مجتمع های تجاری و منازل مسکونی استفاده می شود. این نوع فن کویل ها ظرفیت محدودی دارند. نوع رو به رو زن فن کویل دیواری از متداول ترین و پرکاربردترین انواع آن می باشد. فن کویل دیواری شباهت ظاهری زیادی به اسپلیت و کولر گازی دارد، به همین دلیل گاهی اوقات با آن ها اشتباه گرفته می شود.

 

بررسی فن کویل سقفی

این فن کویل ها با ظرفیت بین ۳۰۰ الی ۲۲۰۰ فوت مکعب بر دقیقه کار می کنند و نیاز به کانال کشی برای انتقال هوا دارند. فن کویل سقفی همانطور که از نامش پیداست در سقف کاذب نصب می شود و هوای گرم یا سرد را از دریچه های نصب شده در سقف وارد اتاق می کند.  این فن کویل ها دارای دو مدل کابینت دار و بدون کابینت هستند و به صورت توکار یا روکار نصب می شوند. فن کویل های سقفی توکار در مقایسه با فن کویل های سقفی روکار به نسبت سر و صدای کمتری تولید می کنند.  فن کویل کانالی یکی از انواع فن کویل سقفی توکار می باشد که از قدرت هوادهی، حرارتی و برودتی بالایی برخوردار می باشد و امکان کانال کشی با طول بیشتر نیز در آن وجود دارد. از این دستگاه در مراکز اداری، آمفی تئاتر، رستوران ها، خوابگاه ها، دانشگاه ها، لابی ها و … استفاده می شود.

 

بررسی فن کویل زمینی:

فن کویل های زمینی قابل نصب در ساختمان های مختلف از جمله بیمارستان ها، مدارس، ادارات، دانشگاه ها، منازل و … می باشند و از ظرفیتی حدود ۲۰۰ الی ۱۰۰۰ فوت مکعب بر دقیقه برخوردار هستند. نصب این مدل فن کویل به راحتی انجام می شود. آن ها فضای ناچیزی از اتاق را اشغال می کنند، اما با کارایی بالا می توانند تهویه هوا را به بهترین شکل انجام دهند.  فن کویل زمینی هوا را یا به سمت رو به رو یا به سمت بالا وارد محیط می کند و میزان صدایی که تولید می کند آزار دهنده نیست. البته به علت استفاده از دمنده گالوانیزه در آن ها به میزان قابل توجهی سر و صدا کاهش یافته است.

 

 

تعمیر فن کویل در منزل:

در ابتدای فصل سرما می توانید سینی درین را چک کرده و محل اتصال سینی به لوله درین را پاک و تمیز نمایید. این کار سبب می شود تا از هرگونه گرفتگی مسیر تخلیه جلوگیری گردد. همچنین برای تمیزکاری فن کویل ها می توانید مانند اسیدشویی چیلر، از انواع مواد شیمیایی استفاده نمایید، البته این کار باید توسط فردی متخصص در تعمیرات و نگهداری از فن کویل انجام گردد.  در ابتدای فصل سرد، فیلتر ورودی هوای دستگاه را نظافت کنید و برای اطمینان بیشتر از کنترل صحیح محیط، با استفاده از دماسنج، ست پوینت ترموستات و نحوه عملکرد آن را آزمایش نمایید.

 

نتیجه گیری:

مورد اولی که باید به آن توجه مکنیم این است که درسته ما در رابطه با تعمیر فن کویل در منزل صحبت کردیم اما نباید هیچ وقت این اقدام را بکنیم چرا که این یک کار تخصصی است و ما باید این را به دست یک متخصص بسپاریم اگر این کار را نکنیم و هنگام تعمیر فن کویل با مشکل روبرو شویم دیگر نمی توانیم ادامه بدیم و این اتفاق ممکن است باعث خرابی دستگاه شود که در نهایت برای ما اضافه پرداختی بوجود می آورد پس همیشه این اقدام را به دست شرکت های معتر تهویه مطبوع بسپارید.

  • علیرضا محمدی
  • ۰
  • ۰

سری های اول کولر های گازی یا اسپلیت ها همه از مصرف برق آن ها شکایت داشتند و خیلی ها اصلا از این سیستم تهویه مطبوع استقبال هم حتی نکردند. اما خب بعضی از خانواده ها که مشکل مالی نداشتند موردی با این موضوع هم نداشتند و آنها تهیه می کردند و از سرمای خوب آن در فصل تابستان استفاده می کردند. بعد از مدت ها سازندگان کولرهای گازی به این موضوع پرداختند و تا حدی جلوی این موضوع را گرفتند و دیگر مصرف برق آن ها مثل سری های اولی نبود و برای مردم کمی مورد تحمل تر شده بودند. در استان هایی مثل مازندران یا شهر هایی مثل بابل خب کولر گازی به هیچ عنوان پاسخگوی گرمای فصل تابستان نیست، به دلیل شرجی بودن هوای این شهر یا استان به هیچ عنوان مردم نمی توانند از کولرهای آبی استفاده کنند، یک به این دلیل که بدن را خشک می کند دو اینکه اصلا توان جلو گیری از گرما را ندارد.

کولرگازی اینورتر چیست ؟

ممکن است در بعضی وبسایت ها و پیج های اینستاگرامی معتبر درباره اینورتر چنین خوانده باشید که یک برد است و باعث صرفه جویی در مصرف برق می شود. این تعریف صحیح اما خلاصه است. در واقع به دستگاه الکتریکی که جریان مستقیم (DC) برق را به جریان متناوب (AC) تبدیل می‌کند، اینورتر(Inverter)  می‌گویند. جریان AC به وسیله ترانسفورماتور های مناسب و مدارها کنترل می‌شود که بتواند در صورت لزوم در هر فرکانس و ولتاژ مورد استفاده قرار بگیرد.

 

تعریف کمپرسور:

با هدف کاهش مصرف انرژی و بالا بردن عمر استفاده از کولر گازی، به جای کمپرسور دور ثابت از کمپرسورهای متغیر در کولرهای گازی اینورتر ( کولرگازی کم مصرف) استفاده شده است. در اصل اینورتر باعث می شود که دور ثابت کمپرسور به صورت دور متغیر به فعالیت خود ادامه دهد. با وجود این قابلیت می توان به راحتی به جای خاموش و روشن کردن کولر گازی، آن را روی دمای مورد نظر تنظیم کرد. به دلیل همین دور متغیر کمپرسور است که مصرف برق تا حد قابل توجهی کاهش پیدا می کند.

 

مصرف برق کمتر با اینورتر ها:

اینورتر در واقع به طور هوشمندانه میزان باری که به موتور وارد می‌شود را تشخیص می دهد و به موتور جریان متناسب با همان بار را می دهد. البته در بسیاری از مواقع این جریان از جریان نامی موتور کمتر است. همچنین کولر گازی اینورتو با داشتن کمپرسور دور متغیر برای رسیدن دمای محیط به میزان مورد نیاز، به جای روشن و خاموش کردن کولر، دور موتور آن را کاهش می دهد که این کار باعث کاهش مصرف انرژی و برق شده و بر طول عمر کولر تاثیر مثبت می گذارد.

 

معایب کولر های گازی اینورتر:

کولر گازی اینورتر نسبت به کولر های گازی با سیستم قدیمی هزینه زیادی دارد؛ که این هزینه بین ۲۰ تا ۴۰ درصد متغیر است. البته اگر میزان تاثیر اینورتر در مصرف برق و هزینه های پس از آن را درککنید،، متوجه خواهید شد که این هزینه، ارزشش را دارد. برنامه های به کار رفته در این سیستم کاملا دیجیتالی است که توسط مادر برد مرکزی کنترل می شود به همین دلیل در صورت ایجاد مشکل در برد، امکان راه اندازی سیستم به هیچ عنوان وجود ندارد. شرکت تولید کننده این تکنولوژی، تمامی خدمات و قطعات را به انحصار خود در آورده است. با این حال اگر از شرکتی خریداری شود که خدمات پس از فروش مناسبی در ایران ندارد، برای تامین قطعات با مشکلات زیادی مواجه خواهید شد و به همین دلیل بهتر است که از برندهای معتبر موجود در بازار تاسیسات خرید کنید و پیش از خرید محصول، از صحت خدمات پس از فروش آن برند، مطمئن شوید.

 

راه های شناسایی کولرگازی های اینورتر با کولر گازی های معمولی در بازار:

توجه داشته باشید که برای خرید کولرگازی اینورتر گول سود جویان فعال در این حوزه را نخورید. زیرا بسیاری از افراد سودجو اقدام به کلاهبرداری کرده و به جای کولر گازی اینورتر، کولر های گازی معمولی را به مشتری های خود معرفی می کنند. علاوه بر اینکه کیفیت پایین را به مشتری عرضه می کنند، هزینه بالا تری به بهانه اینورتر بودن کولر از مشتری دریافت می کنند. در ادامه برای تشخیص بهتر این دو مدل کولر از هم، نکاتی را در اختیار شما خواهیم گذاشت که امیدواریم این نکات در انتخاب شما به صورت مفیدی تاثیرگذار باشد. در ابتدا مطمئن ترین راه برای خرید کولر گازی اینورتر، خرید از مراکز معتبری است که کولر گازی دارای ضمانت‌ نامه معتبر ارائه می دهند. شکل ظاهری کولر های اینورتر اصلی بسیار شیک است؛ همچنین بسته بندی قابل قبولی دارند. مهم ترین روش تشخیص کولر گازی اینورتر دار، چک کردن برچسب فنی کولر گازی است.

 

جمع بندی:

خب تا به اینجای مقاله دیگر شما با کولرگازی های اینورتر غریبه نیستید بلکه با آنها رفیق هم شده اید :) به صورت کاملا فنی و تئوری شما با کولر های اینورتر آشنا شدید. پس بهتون پیشنهاد می کنم حالا اگر قصد خرید این سیستم تهویه مطبوع را دارید. بهتر است از شرکت های معتبر تهویه مطبوع آن را تهیه کنید.

 

  • علیرضا محمدی
  • ۰
  • ۰

اسپلیت چیست؟

اسپلیت چیست؟

اسپلیت یا داکت اسپلیت ها یا حتی اسپیلت ها این ها از نظر عنوان مصحولی هیچ فرقی باهم ندارند. اسپلیت ها جزو دسته محصولاتی از سیستم های تهویه مطبوع هستند که امروزه بیشتر از محصولات دیگر در مکان های اداری، تجاری، فروشگاهی و حتی مسکونی مورد استفاده قرار می گیرند. یکی از دلایلی که اسپلیت ها زیاد مورد استفاده قرار میگیرند تعمیر و نگه داری آسان آن ها نسبت به دیگر محصولات تهویه مطبوع است. در عمل عملکرد اسپلیت ها با کولر گازی هیچ فرقی ندارند. شما کاربران عزیز برای خرید انواع اسپلیت به وب سایت تهویه هورسان مراجعه کنید.

 

تشریح عملکرد اسپلیت ها:

داکت اسپلیت ها از دو دستگاه یونیت‌خارجی (اصطلاحا کندانسور یا کمپرسور) و یونیت‌داخلی (هوارسان یا هواساز) تشکیل می‌شوند. این دو یونیت در کنار هم سیکل تبرید تراکمی را تشکیل می‌دهند. رابطه این دو یونیت لوله‌های رفت و برگشت مسی می‌باشد. طبق اصول سیکل تبرید مبرد ابتدا وارد کمپرسور شده و پس از افزایش فشار و دمای آن، وارد کندانسور شده گرمای خود را از طریق کندانسور به محیط بیرون می‌دهد. (لازم به‌ذکر است این دو عملیات در یونیت‌خارجی دستگاه که در پشت‌بام یا تراس ساختمان قرار می‌گیرند، انجام می‌شود.)  سپس مایع مبرد که در عملیات کندانسور از حالت گاز فشرده به مایع فشار بالا تبدیل شده است، وارد شیر انبساط یا لوله مویین دستگاه می شود و فشارش به شدت کاهش می یابد. این مبرد اکنون وارد اواپراتور یا همان یونیت داخلی شده و با گرماگیری از هوا باعث خنک کاری می شود. مبردی که اکنون پس از گرفتن گرمای محیط تبخیر شده و به حالت گاز درآمده است، مجددا به کمپرسور برمی گردد تا این سیکل تکرار شود.  به بیان‌ساده یونیت‌داخلی گرمای هوای داخل را می‌گیرد و این گرما توسط یونیت‌خارجی به محیط بیرون انتقال داده می‌شود.

 

البته ذکر این نکته لازم است که استفاده از گرمایش هیت‌پمپ دستگاه‌های داکت اسپلیت به علت زیربار رفتن کمپرسور (که خود مصرف کننده اصلی برق می باشد)، در ایران اصلا مقرون به صرفه نیست.  راه‌حل جالبی که در بسیاری از پروژه‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد، استفاده از کویل گرمایی است.  در واقع جلوی خروجی هوای یونیت داخلی یک کویل آب گرم قرار می دهند. در تابستان این کویل اثری در سرمایش ندارد اما در زمستان با گردش آب گرم در این کویل که توسط موتورخانه یا پکیج تامین شده است و صرفا روشن شدن دمنده هوارسان ( حالت پنکه) عملیات گرمایش انجام می پذیرد.  به بیان ساده در زمستان کمپرسور دستگاه خاموش بوده و فقط فن دمنده دستگاه در حال کار می باشد که باعث کاهش مصرف برق در زمستان می‌شود. باید توجه داشت که کویل های گرمایش با ظرفیت گرمایی های متفاوت و ابعاد مختلف تولید می‌شوند، در نتیجه هنگام خرید این قطعه می‌بایستی توجه لازم به این نکات را داشت.

 

معرفی مدل های مختلف اسپلیت یا داکت اسپلیت ها:

داکت اسپلیت ها به دو دسته داکت اسپلیت های معمولی و اینورتر تقسیم‌بندی می‌شوند.  این نام گذاری به دلیل متفاوت بودن نوع کمپرسور این دستگاهها می باشد.  در واقع داکت اسپلیت های معمولی دارای کمپرسورهای اصطلاحا ON و OFF بوده و داکت اسپلیت های اینورتر دارای کمپرسور اینورتر هستند. همانطور که در بخش کولرهای گازی اینورتر نیز توضیح داده شد، کمپرسورهای اینورتر با تغییر دور و انتطباق خود با میزان ظرفیت مورد تقاضا، کاهش بسیار محسوسی در مصرف برق و افزایش طول عمر دستگاه دارند. مهمترین مشکل کمپرسورهای اینورتر قیمت بالاتر آن ها نسبت به کمپرسورهای معمولی می باشد که البته با توجه به مصرف برق پایین این دستگاهها نسبت به انواع معمولی آن در طول مدت استفاده مقرون به صرفه تر می باشد.

 

ظرفیت اسپلیت های کانالی:

داکت اسپلیت ها معمولا در ظرفیت های 18000btu/hr  تا 60000btu/hr در یک دستگاه تولید می شوند. البته واحد دیگری نیز جهت نامگذاری ظرفیت ها رایج است که به تن تبرید بیان می شود. لازم است بدانید به هر 12000btu/hr یک تن تبرید گفته می شود. در نتیجه داکت اسپلیت ها معمولا در ظرفیت های 1.5 تا 5 تن‌تبرید تولید می شوند.  برای مثال دستگاه 36000btu/hr با داکت اسپلیت 3 تن تبرید دقیقا دارای یک ظرفیت هستند و فقط در بیان یکای ظرفیت متفاوت می‌باشند.  در انتخاب و خرید ظرفیت مناسب، باید به مشخصات‌الکتریکی آن از جمله تک‌فاز و سه‌فاز بودن دستگاه دقت کرد.  معمولا ظرفیت های بالاتر از جمله 4تن تبرید و 5 تن تبرید نیاز به برق سه فاز در هر واحد دارند، که این نکته باید در هنگام خرید مورد توجه قرار بگیرد.

 

اول مقاله یکی از اصلی ترین دلیل های محبوبیت اسپلیت ها نسبت به دیگر سیستم های تهویه مطبوع را به شما عزیزان گفتیم، یکی دیگر از این دلایل که شاید بالاهم به آن اشاره کرده باشیم، استفاده هم زمان این دستگاه در فصل تابستان و زمستان است که شما دیگر نیازی به تغییر دستگاه در فصل های مختلف ندارید بلکه می توانید از همین اسپلیت ها استفاده کنید، در مراکز اداری و یا مسکونی این مهمترین امری است که می توان با آن از دید صاحب خانه یا صاحب یک فروشگاه در نظر گرفت.

  • علیرضا محمدی
  • ۱
  • ۰

سیسیتم های گرمایشی همانطور که از نام آنها مشخص است هدف تولید گرما در محیط برای داشتن یک فضای مطلوب را دارند. سیستم های گرمایشی نسبت به نوع عملکرد آن ها می توانند سوخت های مختلفی داشته باشیند. به عنوام مثال:

  1. چوب یا بیوسوخت
  2. نفت
  3. پروپان
  4. گاز طبیعی
  5. برق

در هر مکان نسبت به فضای آن تعداد سیستم های گرمایشی مشخص می شود، شاید در فضای شما به یک سیستم گرمایشی بیشتر نیاز نباشید، ولی خب بهتر است این را بسپارید به متخصصین این کار و آنها برای شما تصمیم بگیریند که به چند سیستم گرمایشی در آن مکان نیاز دارید.

 

معرفی سیستم های گرمایشی متحرک:

رایج‌ترین سیستم HVAC در خانه‌های مدرن با اختلاف سیستم هوای متحرک است که از یک شعله با فن دمنده استفاده می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌کند که هوای گرم شده را از طریق شبکه‌ای از داکت ها به اتاق‌های مختلف خانه منتقل می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌کند. سیستم‌های هوای متحرک در تنظیم دمای اتاق سریع هستند و چون سیستم‌های تهویه مطبوع نیز می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌توانند از همین دمنده و شبکه داکت به‌طور مشترک استفاده کنند، این یک سیستم HVAC کلی کارآمد است.

 

اشاره ای به منابع سوختی و توزیع آن:

 شعله‌هایی که سیستم‌های هوای متحرک را راه می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌اندازند را می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌توان با گاز طبیعی، پروپان مایع (LP)، نفت یا برق تغذیه کرد.هوایی که توسط شعله گرم شده یا هوای گرم شده توسط المنت از طریق شبکه‌ای از داکت ها به دریچه‌های گرمایش در هر اتاق توزیع می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌شود. سیستم دیگری از داکت ها هوا را از طریق جریان بازگشتی هوای سرد به شعله بازمی‌گرداند.

 

معرفی سیستم های شعله ای:

پیش از سیستم‌های هوای متحرک، شعله‌های هوای گرانشی نیز هوا را از طریق سیستم داکت های فلزی توزیع می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌کنند، اما به‌جای حرکت دادن هوا به‌وسیله دمنده، سیستم‌های هوای گرانشی با فیزیک ساده حرکت رو بالای هوای گرم و حرکت رو به پایین هوای سرد کار می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌کنند. شعله هوای گرانشی در زیرزمین هوا را گرم می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌کند که از طریق داکت به اتاق‌های مختلف بالا می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌رود. هوای سرد از طریق سیستم داکت بازگشتی هوای سرد به شعله بازمی‌گردد. شعله‌های به‌اصطلاح «اختاپوسی» که در بسیاری از خانه‌های قدیمی یافت می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌شوند، شعله‌های هوای گرانشی هستند.

 

معرفی سیستم های تابشی از کف:

گرمایش از کف مدرن نوعی از سیستم گرمایش تابشی است. گرمایش تابشی از گرمای هوای متحرک متفاوت است به‌طوری‌که در آن به‌جای گرم شدن فقط هوا، اشیا و مواد مانند مبلمان و کف‌سازی گرم می-شوند. اکثر سیستم‌های تابشی کل خانه گرما را به‌وسیله آب داغ گرم شده درون یک دیگ بخار یا آب‌گرم‌کن پخش می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌کنند.  گرمایش از کف شامل لوله‌های پلاستیکی آب نصب‌شده درون دال بتنی طبقات یا متصل شده به بالا یا زیر کف‌های چوبی است. این روش بی‌سروصدا است و به‌طورکلی بازده انرژی بالایی دارد. این روش خانه را به‌آرامی گرم می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌کند و نسبت به هوای متحرک زمان بیشتری برای تنظیم دما می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌برد ولی گرمای آن بادوام‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌تر است.  همچنین سیستم‌های گرمایش از کفی وجود دارد که از سیم‌های برق نصب‌شده زیر مصالح کف‌سازی، معمولاً سرامیک یا سنگ، استفاده می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌کنند. این‌ها از سیستم‌های آب گرم کم بازده‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌تر هستند و معمولاً فقط در فضاهای کوچک مانند سرویس‌های بهداشتی مورداستفاده قرار می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌گیرند.

 

معرفی سیستم های رادیاتور:

خانه و ساختمان‌های آپارتمانی قدیمی‌تر معمولاً به‌وسیله سیستم‌های رادیاتور و دیگ بخار سنتی گرم می-شوند. این‌ها شامل یک دیگ بخار مرکزی است که بخار و آب گرم را از طریق لوله‌ها به واحدهای رادیاتور قرارگرفته به‌طور استراتژیک در اطراف خانه منتقل می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌کنند. رادیاتور کلاسیک – یک واحد آهنی که معمولاً نزدیک پنجره‌ها قرار دارد – معمولاً رادیاتور بخار نامیده می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌شود اگرچه این عبارت در برخی موارد دقیق نیست.  در واقعیت، دو نوع سیستم وجود دارد که از این رادیاتورهای قدیمی استفاده می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌کند. دیگ‌های بخار واقعی درواقع بخار گازی را از طریق لوله‌ها به رادیاتورها منتقل می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌کنند که دوباره به آب میعان شده و دوباره برای گرم شدن به دیگ بخار بازمی‌گردد. سیستم‌های رادیاتور مدرن آب گرم را با پمپ‌های برقی به رادیاتورها منتقل می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌کنند. آب گرم حرارت خود را در رادیاتور آزاد می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌کند و آب سرد شده برای گرم شدن بیشتر به دیگ بخار بازمی‌گردد. سیستم‌های رادیاتوری آب گرم در اروپا بسیار رایج هستند.

 

معرفی سیستم های گرمایشی پمپ حرارتی:

جدیدترین فناوری گرمایش (و سرمایش) خانه پمپ حرارتی است. با استفاده از سیستمی مشابه تهویه مطبوع، پمپ‌های حرارتی گرما را از هوا گرفته و آن را با استفاده از هواساز داخلی به خانه منتقل می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌کنند. سیستم‌های خانگی استاندارد پمپ‌های حرارتی با منبع هوا هستند که گرما را از هوای خارج می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌گیرند. همچنین پمپ‌های حرارتی با منبع زمینی یا ژئوترمال که هوا را از عمق زمین می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌گیرند به همراه پمپ‌های حرارتی با منبع آبی که برای به دست آوردن حرارت متکی به یک آبگیر یا دریاچه هستند.  نوع معروفی از پمپ حرارتی با منبع هوا، سیستم مینی اسپلیت یا بدون داکت است. این سیستم دارای یک کمپرسور نسبتاً کوچک در بیرون و یک یا چند هواساز داخلی است که به‌راحتی در اتاق‌ها یا نواحی دوردست یک‌خانه اضافه می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌شوند. سیستم‌های پمپ حرارتی معکوس‌پذیر هستند و می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌توان در تابستان آن‌ها را در حالت تهویه مطبوع قرار داد. پمپ‌های حرارتی می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌توانند بازدهی انرژی خوبی داشته باشند ولی برای آب‌وهوای نسبتاً ملایم مناسب هستند؛ آن‌ها در آب‌وهوای خیلی گرم یا خیلی سرد کارآمد نیستند.

  • علیرضا محمدی
  • ۰
  • ۰

سیستم های تهویه مطبوع با توجه به پیچیدگی ای که در بحث فنی خود دارند در دید اول بهتر است اینطور بگوییم که کاره درستی نیست که ما خودمان اقدام به درست کردن و یا تعمیر چیلر بپردازیم و سعی در درست کردنش داشته باشیم، چرا که برای هر کاری باید از متخصص آن استفاده کنیم، البته اگر به دنبال کیفیت بالا و نتیجه خوب هستیم. در کل به هیچ عنوان پیشنهاد نمی شود که شما عزیزان خودتان اقدام به تعمیر چیلر کنید. باید با متخصصین تماس بگیرید تا آن ها به شما کمک کنند.

 

خراب شدن لوازم خانگی ، تعمیر چیلر و تعمیر لوازم خانگی یکی از چالش‌های همیشگی تمام خانواده‌ها است به خصوص آن که اکثر لوازم خانگی امروزی از سازوکار الکترونیکی نسبتا پیچیده‌ای برخوردارند و تعمیر آنها برخلاف زمان‌های قدیم کار چندان ساده‌ای به نظر نمی‌رسد. با این حال بخشی از مباحث مربوط به تعمیر لوازم خانگی را می‌توان با مطالعه جزوه‌ها و کتابچه‌های راهنما یا مطالب موجود در اینترنت به راحتی یاد گرفت.

همچنین از طریق رعایت برخی نکته‌های مراقبتی می‌توان از بروز خرابی‌ها تا حد زیادی پیشگیری کرد و نیاز به تعمیر لوازم خانگی را کم نمود. یکی از مهم‌ترین لوازم خانگی چیلرها هستند که البته در سازمان‌ها نیز روی آنها سرمایه‌گذاری‌های قابل توجهی انجام می‌گیرد. این سرمایه‌گذاری‌ها از مراحل اولیه خرید تا مراحل بعدی که هزینه‌های تعمیرات و نگهداری را دربر می‌گیرد، شامل می‌شود. برای بسیاری از سازمان‌ها چیلرها اصلی‌ترین منابع مصرف انرژی هستند و به همین خاطر اطمینان از کارایی آنها امری ضروری محسوب می‌شود. ما در این مقاله قصد داریم نکاتی را درباره چیلرها و مراقبت از آنها توضیح دهیم.

 

کارکرد چیلر چگونه است ؟

چیلر یکی از دستگاه‌های سرمایشی است که با گرفتن حرارت مایع آن را خنک می‌کند. این مایع معمولا آب است و پس از خنک شدن، برای خنک کردن هوا و یا بعضی دستگاه‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد. چیلرها به دو دسته چیلرهای جذبی و تراکمی تقسیم بندی می‌شوند که در ادامه توضیح خواهیم داد.

مکانیسم عملکرد چیلرهای تراکمی شبیه به عملکرد کولرهای گازی است که بر اساس تراکم گازهای مبرد عمل می‌کنند. این تراکم به وسیله یک کمپرسور انجام می‌شود. البته چیلرهای تراکمی در مقیاس بسیار بزرگ‌تر و با ظرفیت بسیار بالاتری از کولرگازی‌ها عمل می‌کنند که خود عاملی است برای پیچیده‌تر شدن فرایند تعمیر چیلر تراکمی. در چیلرهای جذبی برخلاف چیلرهای تراکمی کمپرسور وجود ندارد و از یک ژنراتور حرارتی برای تبخیر آب استفاده می‌شود که آب تبخیر شده در مراحل بعدی جذب می‌شود و برای سرماسازی مورد استفاده قرار می‌گیرد. به طور کلی نمی‌توان به همین سادگی بین چیلرها و اینکه کدام یک بهتر است مقایسه ای انجام داد.  انتخاب چیلرها با توجه به شرایط مکانی و کاربری‌های مختلف، متفاوت است. چیلرهای تراکمی به دلیل داشتن کمپرسور مصرف انرژی بالایی دارند اما چیلرهای جذبی از طریق مکانیزم تبخیر آب عمل می‌کنند. بنابراین نوع تعمیر چیلر جذبی و تراکمی نیز با یکدیگر متفاوت است. همچنین چیلرهای جذبی از گازهای طبیعی استفاده می‌کنند و تهدید کمتری برای طبیعت محسوب می‌شوند. این در حالی است که چیلرهای تراکمی از گازهایی مانند فریون استفاده می‌کنند که مخربی برای لایه اوزون محسوب می‌شود. امروزه چیلرهای جذبی بیشتر از تراکمی مورد استفاده قرار می‌گیرند. به همین خاطر ممکن است تأمین قطعات برای تعمیر چیلر تراکمی نسبت به تعمیر چیلر جذبی کار دشوارتری به نظر برسد.

تعمیر چیلر یکی از چالش‌های سازمان‌هایی است که از آنها استفاده می‌کنند. به همین خاطر باید مورد نظارت مستمر قرار گیرند. اپراتورهای چیلرها باید روزانه یک گزارش دقیق از عملکرد چیلرها را مستند کنند و آن را نسبت به عملکرد در حالت مطلوب بسنجند که اگر نیاز به تعمیر چیلر بود، اقدامات لازم را انجام دهند. این اطلاعات می‌تواند در بازه‌های معین زمانی مورد تجزیه و تحلیل قرار گیرد و روندی از عملکرد چیلر در یک بازه طولانی مدت را به دست دهد. اصولا در فرایند تعمیر لوازم خانگی، نظارت مستمر نقش زیادی در بهبود عملکرد این دستگاه‌ها خواهد داشت.

 

تمیز نگهداشتن لوله ها:

پ  بازده انتقال حرارت موضوع مهمی در چیلرها محسوب می‌شود. عملکرد و راندمان چیلر به طور مستقیم به توانایی آن در انتقال گرما بستگی دارد. در چیلرهای بزرگ ممکن است طول لوله‌ها گاه به چند ده متر برسد؛ به همین خاطر تمیز بودن لوله‌ها می‌تواند تاثیر زیادی در عملکرد موثر دستگاه داشته باشد. این مسئله در مراقبت و تعمیر چیلر جذبی مهم‌تر است، چون به دلیل حرارت بالا ممکن است لوله‌ها رسوب بگیرند. اکثر تولید کننده‌ها توصیه می‌کنند که لوله‌های مبدل حرارتی از طریق جریان الکتریکی هر ۳ تا ۵ سال به صورت منظم مورد بررسی قرار گیرند.

 

توجه به میزان مصرف آب:

اکثر چیلرها برای انتقال گرما از آب استفاده می‌کنند. بنابراین باید برای جلوگیری از ایجاد رسوب، اکسید و همچنین عوامل مخرب بیولوژیکی آب مورد استفاده تا حد مطلوب تصفیه شده باشد. در برخی از چیلرها از یک سیستم شیمیایی مانند سیستم آب سرد کن استفاده می‌شود. تکنسین‌ها در هنگام تعمیر چیلر باید سیستم‌های لوله کشی آب سرد را به صورت سالانه بررسی کنند تا متوجه خوردگی‌ها و فرسایش احتمالی شوند.

 

نکته پایانی:

تعمیر چیلر جذبی و تراکمی به دلیل تفاوت عملکرد، متفاوت است. تعمیر چیلر جذبی معمولا از نظر مکانیکی راحت‌تر از تعمیر چیلر تراکمی صورت می‌گیرد و این مساله به دلیل ساده‌تر بودن سازوکار حرارتی چیلرهای جذبی نسبت به عملکرد کمپرسور در چیلرهای تراکمی است. چیلرهای تراکمی به صورت الکترونیکی امکان کنترل و برنامه ریزی بیشتری دارند که البته باعث پیچیده‌تر شدن سیستم آن نیز شده است.  یکی از مسائلی که ممکن است تعمیر چیلر جذبی را با چالش مواجه کند، مهر و موم شدن بعضی از قسمت‌ها است. این محدودیت دسترسی، گاهی اوقات وارسی از قسمت‌های مختلف برای بررسی نشتی‌های احتمالی را با مشکل مواجه می‌کند. همچنین در چیلرهای جذبی رطوبت می‌تواند به قسمت‌های مختلف دستگاه از جمله سیم پیچ نفوذ کند و به تدریج در اثر حرارت اکسید شده و باعث پوسیدگی و خرابی سیم‌ها و قطعات شود. به طور کلی اقداماتی که در تعمیر چیلر جذبی و تراکمی و نگهداری از آنها انجام می‌گیرد باید ثبت شود تا در زمان‌های بعدی بتوان بر اساس انها تحلیل دقیقی از عملکرد دستگاه را به دست آورد.

 

با توجه به موضوعاتی که بالاتر مطرح کردیم، هنگام خرابی چیلر شما می توانید به عنوان یک ناظر به مشکل آن رسیدگی کنید در این حد که بتوانید به کارشناسان شرکت مورد نظر مشکل را بیان کنید. این بهترین راه ممکن است، که خودتان آسیبی به دستگاه وارد نکنید. خرابی ای که بوجود آمده را پشت تلفن برای کارشناسان تعریف کنید تا آن ها به شما کمک بکنند.

  • علیرضا محمدی
  • ۰
  • ۰

باید ها و نباید های هر سیستم تهویه مطبوعی را ما بهتر است که بدانیم. هر سیستمی خوبی و یا بدی های خاص خودش را دارد که نسبت به نیاز ما می توانید خوب و یا بد باشد. چیلر های ها در اکثر مواقع یا شاید اینطور بگوییم بهتر باشد در اکثر مکان ها، فضا های عمومی باز یا بسته نسبت به عملکردی که داشتد خوب دیده شدن و این به ما میفهماند که ما می توانیم از چیلر به عنوان یک سیستم تهویه مطبوع خوب یاد کنیم.

 

خرید چیلر و یا مینی چیلر برای ساختمان از جمله مهمترین و حساس‌ترین تصمیمات به شمار می‌آید. در خرید چیلر نکات بسیاری وجود دارند که باید از آن ها مطلع باشید، در غیر این صورت علاوه بر تحمیل هزینه اولیه بسیار بالا، از لحاظ راندمان و کارایی نیز، دستگاه مورد نظر خود را به درستی انتخاب نکرده اید.

1- چه نوع چیلری بخریم ؟ الف) چیلر جذبی:  اگر در تامین برق پروژه مشکلاتی دارید و یا ظرفیت‌چیلر درخواستی شما بالاست، می‌توانید از چیلرهای جذبی استفاده کنید.  چیلرهای جذبی بیشتر از طریق سوخت گاز طبیعی استفاده می‌کنند و هزینه برق چندانی روی دست شما نمی‌گذارد. البته در نظر داشته باشید هزینه‌های جاری چیلرهای جذبی و هزینه نصب و راه اندازی آن‌ها بالاست.  در هنگام خرید چیلر، به لحاظ قیمت چیلرهای جذبی جزو چیلرهای گران به حساب می‌آیند

 

ب) چیلر تراکمی:

  چیلرهای تراکمی به روش سیکل تبرید تراکمی ساخته می شوند. مهم ترین تفاوت این چیلرها با چیلرهای جذبی وجود کمپرسور در این دستگاههاست.  همانطور که می‌د‌انید کمپرسورها، اصلی ترین قطعه مصرف برق در یک دستگاه تراکمی به شمار می‌آیند. بنابراین شما با خرید چیلر تراکمی باید هزینه برق پرداخت کنید نه هزینه گاز.  چیلرهای تراکمی دارای ظرفیت های بسیار متنوعی هستند که از مینی چیلرهای ۲ تن تبرید شروع شده و تا ظرفیت های حدود ۵۰۰ تن تبرید به صورت یکپارچه وجود دارند.نکته دیگر در خرید چیلر تراکمی که باید به آن توجه داشت، این است که می خواهید چیلر مرکزی به صورت یکپارچه داشته باشید یا هر واحد یک ساختمان را با مینی چیلر مستقل کنید.

 

چیلرهای تراکمی

در نوع دوم که چیلر آب خنک باشد، باید گفت این چیلرها در فضای موتورخانه نصب می‌شوند. پس اولین تفاوت این چیلرها با چیلرهای هواخنک در محل نصب است که در هنگام خرید چیلر باید به آن دقت کرد.  اگر فضای موتورخانه شما به اندازه کافی نیست، در خرید این چیلر بیشتر دقت کنید.  نکته بعدی در مورد چیلرهای آب خنک این است که این چیلرها نیاز به برج خنک کننده دارند. پس علاوه بر این که یک دستگاه چیلردر موتورخانه قرار می‌گیرد، یک دستگاه برج خنک کننده نیز باید در فضای باز (پشت بام یا حیات) قرار داده شود. طبیعی است سیستم لوله کشی در این چیلر طولانی تر و هزینه برتر از چیلر تراکمی هواخنک است.  راندمان این چیلرها به مراتب بیشتر از راندمان چیلرهای هواخنک می باشد.  به دلیل استفاده از برج خنک‌کن در این چیلرها، مصرف آب نیز از جمله مشکلات چیلرهای آب خنک است.  نکته بسیار مهم بعدی قیمت پایین تر این چیلرها نسبت به نوع هواخنک می باشد.

 

چیلرهای اسکرال:

مقایسه چیلرها چیلر اسکرال هواخنک  این چیلرها که به چیلرهای آپارتمانی نیز معروف هستند جزو پرکاربردترین چیلرها در پروژه های مسکونی می‌باشند. ظرفیت این چیلرها از 2 تن تبرید تا حدود 250 تن تبرید به صورت یکپارچه است.  چیلرهای اسکرال معمولا در یک دستگاه از چند کمپرسور اسکرال استفاده می‌کنند و کمپرسورهای آن نیز قابل تعمیر نیست.  به لحاظ قیمت نیز این چیلرها تا ظرفیت حدود 150 تن تبرید ارزانتر از انواع دیگر هستند.  کمپرسورهای اسکرال خود دو نوع معمولی و دیجیتال دارند که نوع دیجیتال آن به دلیل کنترل ظرفیت، گرانتر است.  کمپرسورهای اسکرال در دسترس تر و قیمت های پایین تری نسبت به کمپرسورهای اسکرو دارند.

 

چیلرهای اسکرو:

چیلر اسکرو آب خنک  این چیلرها معمولا از یک تا سه کمپرسور اسکرو در یک چیلر استفاده می کنند.  چیلرهای اسکرو بیشتر در ظرفیت های 100 تن تبرید به بالا مورد استفاده قرار می گیرند.  راندمان این چیلرها مقداری بالاتر از چیلرهای اسکرال است.  کمپرسورهای اسکرو کنترل ظرفیت بهتری نسبت به نوع چیلرهای اسکرال دارند و بعضی از کمپرسورها به صورت خطی و پیوسته کار می‌کنند.  این چیلرها از ظرفیت ها 150 تن تبرید به بالا بسیار مورد استفاده قرار

 

چه عواملی بر ظرفیت دستگاه تاثیرگذارند؟

۱-موقعیت جغرافیایی:  اولین نکته ای که باید به آن دقت داشت، موقعیت جغرافیایی پروژه می باشد. برای مثال انتخاب چیلر برای یک واحد آپارتمان در تهران با انتخاب چیلر در آبادان بسیار متفاوت است. ۲- جهت تابش نور خورشید:  نور خورشید مهمترین عامل در تعیین ظرفیت یک چیلر می باشد. اصولا در ایران ساختمان های با پنجره‌های بزرگ جنوبی و شیشه های سراسری بار برودتی بسیار بیشتری نیاز دارند. ۳- کاربری محیط:  تعیین ظرفیت چیلر برای کاربری های مسکونی، اداری، تجاری و … بسیار متفاوت است. 4-ارتفاع سقف:  ارتفاع سقف یک فضا به‌دلیل گنجایش حجم هوایی که می‌تواند داشته باشد، عاملی تاثیرگذار در تعیین ظرفیت چیلر است. ساختمان‌های با سقف بلندتر نیاز به بار برودتی بیشتری دارند. 5-وجود دستگاه های گرمازا:  در صورت وجود دستگاه‌های گرمازا در یک محیط، می بایست، بار هر کدام از آن ها در محاسبه آورده شود. برای مثال در یک محیط اداری، بار گرمایی تمام سیستم‌های کامپیوتر باید در محاسبه کلی، در نظر گرفته شود.  عوامل بسیار زیاد دیگری در تعیین ظرفیت یک چیلر می تواند تاثیرگذار باشد که می توان به تعداد افراد، میزان رفت و آمد، عوامل روشنایی گرمازا، گردش هوای تازه و…اشاره کرد.

 

ما در این مطلب در رابطه با خرید چیلر و مینی چیلر اطلاعات خوبی کسی کردیم با باید ها و نباید های آن ها اشنا شدیم و متوجه شدیم که کدام یک از موارد فوق می توانند به ما کمک کنن و یا به ما کمک نکنند.

 

  • علیرضا محمدی
  • ۰
  • ۰

قصد داریم تا شما را با معایبت و مزایای چیلر های جذبی آشنا کنیم، قبل از اینکه به این موضوع بپردازیم باید از شما بپرسم دیگ بخار چیست ؟ آیا تا بحال این اسم به گوشتان خورده است ؟ دیگ بخار ها در چیلر های جذبی استفاده می شوند. قبلا در مقاله های گذشته در رابطه با انواع چیلر و یا اینکه چیلر چیست صحبت کرده ایم و شما با انواع آن آشنا شده اید به عنوان مثال شما می دانید چیلر های تراکمی با چیلر های جذبی از لحاظ نوع کارکرد کاملا بایک دیگر متفاوت اند. که اگر بخوایم قبل اینکه وارد موضوعات فنی معایب و مزایای چیلر های جذبی بشویم برای یاداوری می توان گفت که، انرژی استفاده شده در چیلر های نوع جذبی حرارتی است و در نوع تراکمی الکتریکی. حال به بررسی آن ها می پردازیم.

 

 در تاسیسات ساختمانی دیگ بخار به جای استفاده از هوا برای انتقال گرما در تمام محیط آب گرم را پخش می کند. شبکه ای از لوله ها در زیر زمین به هم متصل شده اند که برای گرم نمودن محیط باید حرارت دریافت کنند.به همین دلیل بخاری های پایه یا رادیاتور به آن وصل است. زمانی که ترموستات دیگ بخار چیلر را فعال کند سپس آب گرم درتمام شبکه لوله کشی پمپ می شود. از آنجا که آب از طریق لوله های زیر کف جریان می یابد ، گرمای حاصل از آن به سمت بالا حرکت می کند.

برای گرمایش و خنک شدن در سیستم های قدیمی الزاما از هوا استفاده می شود، ولی در سیستم دیگ بخار چیلر از آب استفاده می شود، که خیلی کار آمدتر است به خاطر اینکه دما را فراهم می کند. و به لوله کشی آب شرب وصل هست. یک دیگ بخار چیلر با کمک گرفتن از انرژی حرارتی تولید شده به جای آب گرم داخل لوله ها محیط را گرم می کند.

 

معرفی چگونگی عملکرد دیگ بخار چیلر

دیگ بخار با گرم کردن اب و سپس پمپاژ ان در داخل لوله ها کار می کند .این یک تعریف ساده از عملکرد دیگ بخار چیلر است . از نظر کارکرد و ساخت دیگ بخار همانند دیگر سیستم های گرمایشی کار می کند . بیشترین سوخت مورد استفاده دیگ بخار بویلر صنعتی چیلرها گاز طبیعی و برق می باشد. آب موجود در داخل دیگ بخار چیلر توسط پمپ به داخل لوله ها وارد می شود. سپس لیتیم و بروماید که از فلزات قلیای می باشد، و باعث جذب روطوبت می شود. توسط پمپ روی سطح خارجی لوله های که از دیگ بخار چیلر گرفته شده است پاشیده می شود. بخار آب موجود در لوله جذب می شود.

پس از جذب آب و بخار توسط ماده لیتیم کربنات این ماده رقیق می شود. برای بازگشت غلظت اولیه آن آب بوسیله پمپ به داخل ژانراتور وارد می شود. در داخل ژانراتور چیلر لیتیوم بوسیله دیگ بخار چیلر حرارت داده شده و سپس آب موجود در ماده لیتیم به بصورت بخار از آن جدا می شود، در آخر دوبار بخار تشکیل می شود. بخار تشکیل شده از وسط کندانسور یا تقطیر کننده عبور کرده و به لولهای سرد آن برخورد می کند. گرمای بخار از بین می رود در نتیجه بخار به آب تبدیل می شود. عملکرد چیلر جذبی که دارای دیگ بخار چیلر یا بویلر صنعتی چیلر می باشد بدین صورت است. روند گفته شده دائما در حال تکرار می باشد.

 

مزایای دیگ بخار در تهویه مطبوع

عملکرد چیلرهای خنک کننده آب که از دیگ بخار چیلر استفاده می کنند بسیار آرام و بدون سرو صدا می باشد، در صورتی که چیلرهای خنک کننده هوا دارای ورودی و خروجی هایی است که باعث به وجود آمدن سر و صدا بسیار زیاد خواهد شد. در چیلرهای که دارای سیستم هوای خنک هستند  تجهیزات الکتریکی باعث ایجاد سروصدا می شود. به تبع با وجود سر و صدای که ایجاد می کنند نمیتوان در مدارس و بیمارستان ها یا مجتمع های مسکونی نمیتوان از این نوع چیلر ها استفاده نمود اما در مقابل دیگ بخار چیلر هیچگونه سرو صدای ندارد و میتوان در این مراکز از آن استفاده شود. همچنین چیلر های جذبی دارای عمر طولانی تری هستند، بویلر صنعتی چیلر های در فضای باز قرار نمیگیرند درنتیجه برف و باران سرما و گرما هیچ تاثیری روی عملکرد آن ندارد و باعث تخیبر آن نمی شود.

چیلرهای دارای سیستم خنگ کننده هوا ضریب بهره وری انرژی بالای دارند در مقابل چیلرهای که از دیگ بخار بویلر صنعتی استفاده می کنند بهره وری انرژی کمتری حدود 20 الی 100 برابر کاهش می یابد. همچنین در دیگ بخار چیلر گرمایی بیشتری را انتقال داد می شود. صرفه جویی در مصرف حامل های انرژی در این نوع چیلرها باعث رونق کسب کار شما نیز می شود.  بدلیل اینکه در وهله اول هزینه های پرداختی برق کاهش پیدا میکند و نیاز به برق اصطراری در دیگ بخار چیلر وجود ندارد. از چیلر جذبی که دارای بویلر صنعتی می باشد میتوان بعنوان هیتر برای گرم نمودن محیط استفاده کرد و حدودا 200 درجه سانتیگراد دما را تامین می کند. استفاده از سیتستم های خنک کننده هوا باعث ایجاد گازهای گلخانه ای می شود. که در چیلر های که از سیستم های بویلر استفاده می کنند چینین اتقاقی پیش نخواهد آمد.

 

معایب دیگ بخار در تهویه مطبوع

چیلرهای خنک کننده آب که به سیستم دیگ بخار چیلر مجهز هستند قیمت بیشتری نسبت به چیلرهای خنک کننده هوا دارند. دلیل قیمت بالای آن نیز به خاطر داشتن قطعاتی مثل برج خنک کننده و پمپ های آب کندانسور می باشد، اما در مقابل طول عمر بالا و صرفه جویی در هزینه های انرژی سبب شده شرکت ها احساس کنند که چیلرهای خنک کننده آب که بویلر های صنعتی استفاده می کنند ارزش خریداری کردن را دارد. از طرفی چیلرهای خنک کننده آب به نگهداری بیشتری نیاز دارند. چون قطعات بکار رفته در سیستم های دیگ بخار چیلر بیشتر است و هر چه دستگاه ها از قطعات بیشتری استفاده کنند احتمال خرابی بالا می رود.

 

در نتیجه چیلرهای خنک کننده آب درصد بالاتری خرابی نسبت به چیلرهای خنک کننده هوا دارند. اما هزینه تعمیر آن به مراتب کمتر می باشد، در مناطقی که کمبود آب وجود دارد استفاده از دیگ بخار چیلر توصیه نمی شود، زیرا باید منتظر هزینه های بالای فبض باشید. نصب و راه اندازی چیلرهای خنک آب نسبت به خنک کننده هوا پیچیده تر است. بدلیل اینکه در بویلر صنعتی چیلر قطعات جانبی بسیار زیادی وجود دارد و این موضوع میتواند نصب آن را با مشکل روبه رو کند. چیلرهای خنک کننده آب در مقایسه با چیلرهای خنک کننده هوا کارایی بیشتر دارند و در محیط های مرطوب کارآمدتر هستند.

 

اگر با دقت تا به اینجای مقاله را مطالعه کرده باشید متوجه شده اید که مزایا و معایب چیلر یا دیگ بخار در تهویه مطبوع چیست. در اکثر مواقع دیگ بخار برتری بیشتر نسبت به چیلر های جذبی دارد. به عنوان مثال در بیمارستان ها دیگ بخار می تواند نقش خیلی بهتری نسبت به تمامی دستگاه های تهویه مطبوع را بازی کنید چرا که علاوه بر ایجاد سرمایش و گرمایش فضای بیمارستان می تواند خاصیت ضد عفونی کنندگی را هم در آن فضا اضافه کند.

  • علیرضا محمدی