معرفی چیلر ها در تهویه مطبوع

۲ مطلب در مرداد ۱۴۰۱ ثبت شده است

  • ۰
  • ۰

خب چیلر های مختلفی در دنیای سیستم های تهویه مطبوع وجود دارد. بارها در رابطه با اینکه کدام یک از دستگاه های چیلر می تواند بدرد ما بخورد صحبت کردیم. اگر به یاد داشته باشید یکی از اصلی ترین موارد این بود که بررسی کنیم ببینیم که کدام یک از سیستم های تهویه مطبوع در درجه اول بدرد پروژه ما میخورد. شاید اصلا در پروژه ما چیلر هیچ بهره وری ای نداشته باشد پس بنابراین بررسی پروژه فراموش نشود. در این مقاله در رابطه با جزئیات چیلر قراره باهم دیگه صحبت کنیم.

 

چیلر آب خنک اسکرو یا چیلر هوا خنک اسکرو؟

همانطور که می دانید هر کدام یک از چیلر ها استفاده های خاص خودشان را دارند. در ادامه متوجه خواهید شد که کدام یک از چیلر های نامبرده از دسته خانواده آن ها برای شما کارآمد تر است. با من در این مقاله همراه باشید. در چیلر پیچی یا مارپیچی آب خنک از آب به عنوان مبرد استفاده می شود و وظیفه چیلر آب خنک این است که مبرد را که همان آب است به فازهای مختلف برساند. در واقع نام این چیلر می تواند یک چیلر تراکمی آب خنک باشد.

 

کمپرسور چیلر پیچی آب خنک از دو محور یا یک محور مارپیچی تشکیل شده است که با چرخش تدریجی خود مبرد را متراکم می کند. به همین دلیل در چیلر آب سرد، آب توسط دستگاهی به نام برج خنک کننده خنک می شود.

 

وظیفه ای که به چیلر هوا خنک محول شده است، مانند سایر چیلرها، خنک کردن آب در یک مدار بسته و سپس رساندن یا پمپاژ آن به تمام قسمت های دیگر ساختمان یا سازه است. چیلر پیچی هوا خنک نیز مانند چیلر آبی همین مدل کار خود را در یک یا دو محور مارپیچ انجام می دهد.

 

این محورهای مارپیچی که روتور نامیده می شوند، گاز ورودی از قسمت مکش کولر را از طریق کانال های خود در خود جای می دهند و با سرعت از پیش تعیین شده شروع به حرکت می کنند تا گاز را متراکم کنند.

 

از آنجایی که می دانیم برج خنک کننده چیست و با توجه به اینکه در چیلر پیچی هوا خنک، هوا است که کندانسور را خنک می کند، بنابراین نیازی به برج خنک کننده نیست. به این ترتیب فن هایی که بالای چیلر تعبیه شده اند، هوا را از لوله های کندانسور می کشند و آن را خنک می کنند. به همین دلیل به این نوع چیلر، چیلر هوا خنک می گویند زیرا کندانسور آن توسط هوا خنک می شود.

 

معرفی چیلر جذبی:

در چیلر جذبی به جای کمپرسور از جاذب، پمپ و مولد حرارت استفاده می شود. در واقع این سه عامل جایگزین فاکتور کمپرسور شده اند. رایج ترین ماده ای که به عنوان خنک کننده در چیلرهای جذبی استفاده می شود، لیتیوم بروماید است.

طرز کار چیلر جذبی به این صورت است که بخار آب توسط لیتیوم بروماید جذب می شود و این بخار بین فازهای گاز و مایع به گردش در می آید و در نهایت برای تبخیر آن گرمای محیط خنک کننده را گرفته و دمای همان محیط را کاهش می دهد.

 

دسته بندی دیگری از چیلرها وجود دارد و بستگی به فاز مبرد در چیلر دارد: چیلرهای آب خنک، هوا خنک و تبخیری از این نظر انواع چیلرها هستند. در چیلرهای جذبی سیکل اصلی بین اواپراتور، جاذب، پمپ، مبدل حرارتی، کندانسور و شیر انبساط انجام می شود.

 

یک چیلر جذب بخار برای تامین انرژی خود به جای الکتریسیته از گرما استفاده می کند. این نوع منبع تغذیه می تواند برای محیط زیست مفید باشد، زیرا می توان از انرژی حرارتی حاصل از فرآیندهای صنعتی استفاده کرد و در نتیجه نوعی انرژی بازیافتی برای تغذیه چیلر جذبی مصرف کرد.

 

در داخل چیلر جذب بخار به جای کمپرسوری که در چیلرهای تراکمی استفاده می شد از کمپرسور حرارتی به عنوان مولد یا جاذب یا پمپ و مبدل حرارتی استفاده می شود. در این نوع چیلر بخار آب وارد کندانسور شده و توسط محیط خنک می شود و سپس به فاز مایع تبدیل می شود. این مایع دوباره وارد قسمت اواپراتور می شود که در فشار کم است. به همین دلیل نقطه جوش ماده پایین آمده و شروع به جوشیدن می کند. بنابراین، محیطی که سعی می کند حرارت بدهد تا به جوشیدن ماده کمک کند، خنک می شود.

 

چیلر جذبی با گرمایش مستقیم یا چیلر جذبی با گرمایش مستقیم از شعله برای تامین انرژی گرمایی خود استفاده می کند. بنابراین تمامی اجزای داخلی کولر با شعله مستقیم باید در برابر دمای بالا مقاوم باشند. این عملکرد باعث می شود که خود چیلر کاملا آماده انجام عملیات سنگین در شرایط سخت باشد و آسیبی نبیند.

 

مایع جاذب این کولر لیتیوم بروماید و مبرد موجود در آن آب است. استفاده از چیلر جذب مستقیم حرارت علاوه بر صرفه جویی در مصرف انرژی باعث صرفه جویی در سوخت گاز، بخار و آب گرم نیز می شود. از آنجایی که راندمان این نوع چیلرها بسیار بالا است، قابلیت انجام کارهای سنگین و تولید حرارت بالا را دارند و برای مصارف صنعتی مناسب هستند. همچنین از آنجایی که کولرهای جذب گرما دسترسی مستقیم به مولد حرارت دارند، می توانند هم برای سرما و هم برای گرما در فصل تابستان و زمستان موثر باشند.

 

خب در این مقاله تونستیم 4 مدل از چیلر هایی که می توانند بدرد شما بخورند را معرفی کنیم. امیدوارم که توانسته باشیم چیلر مورد نظر شما را معرفی کرده باشیم. در مقالات آینده سعی می کنیم تا دیگر چیلر ها را  با این دیدگاه متفاوت به شما عزیزان نشان دهیم پس در آینده هم همراه ما باشید.

  • علیرضا محمدی
  • ۰
  • ۰

خب امروز می خوایم در رابطه با مزایا و معایب چیلر در رابطه با خرید چیلر صحبت کنیم. اینکه وقتی قصد خرید این دستگاه ها را داریم به چه مواردی باید فکر کنیم و چه مواردی را باید در نظر بگیریم. چیلر ها جزو دسته محصولاتی هستند که کاربرد های زیاد و مفیدی را برای کسب و کار های ما و یا ساختمان های ما دارند. پس خیلی بهتر است که قبل از خرید آنها اطلاعات خوبی در رابطه با اجزای فنی و خوبی یا بدی های آن ها بدست آوریم. پس ما با همراه باشید تا اطلاعات خوبی در رابطه با خرید چیلر به شما عزیزان انتقال دهیم.

 

چیلر چیست :

همانطور که می دانید چیلر ها به دو دسته تقسیم می شوند. یکی از آن ها چیلر آب خنک که از خانواده چیلر تراکمی است. این دستگاه از کندانسور استفاده می کند که از دسته کندانسور های آبی است. این مدل از چیلر ها قابلیت های زیادی دارند و استفاده های مختلفی از آنها می کنند. چرا که آن ها در ظرفیت های مختلف ساخته می شوند. در ساختمان های مختلف می توان از ابعاد یا ظرفیت های مختلف این دستگاه ها استفاده کرد ولی ظرفیت های معمولی یا متوسط آن از 20 تا 80 تن تبرید است که برای فضا های بزرگتر از نمونه های بزرگتر آن استفاده می کنیم. با توجه به قابلیت ها و مزیت های زیادی که این دستگاه دارد بارها دیده شده که در مناطق مختلف به عنوان سیستم گرمایشی هم از این دستگاه استفاده می کنند.

 

عملکرد چیلر چگونه است ؟

در چیلر کمپرسور آب خنک، گاز مبرد به صورت بخار داغ در دمای پایین وارد کمپرسور می شود تا متراکم شود. در نتیجه فشار و بر این اساس دمای مبرد افزایش می یابد. سپس بخار داغ خارج شده از کمپرسور که اکنون در دمای بالا قرار دارد وارد کندانسور شده و با کمک آب خنکی که از برج خنک کننده می آید گرمای آن جذب شده و به مایعی با دمای بالا تبدیل می شود. علاوه بر این به دلیل فرآیند دریچه گاز انبساط، افت فشار زیادی در جریان مبرد ایجاد می شود که ضمن کاهش دمای آن، مقداری از مایع مبرد را نیز تبخیر می کند.

 

پس از خروج از شیر انبساط، جریان سرد و دو فاز مبرد (مخلوط مایع و بخار) وارد اواپراتور می شود تا با جذب گرمای آب ورودی، دمای آن کاهش یابد. در نهایت مایع مبرد به طور کامل تبخیر شده و با ادامه جذب گرما به صورت بخار داغ با دمای پایین از اواپراتور خارج شده و به کمپرسور باز می گردد و فرآیندهای ترمودینامیکی سیکل تبرید در آب سرد کامل می شود. 

 

مزایای چیلر های تراکمی:

نیازهای دقیق یک پروژه معین و انتخاب یک سیستم تهویه مطبوع نیاز به اطلاعات کافی و بررسی توسط متخصصان در این زمینه دارد. اما به طور کلی می توان گفت که دستگاه خنک کننده آب سرد هم برای تولید آب سرد با دمای 7 درجه (برای کولرهای آبی بالای صفر) و هم برای تولید کمتر از -10 درجه سانتیگراد (در آب) استفاده می شود. کولرهای زیر صفر)؛ زیرا در مقایسه با چیلرهای هوا خنک، به دلیل پایین بودن دمای کندانس در کندانسور آب، نیاز به ایجاد نسبت تراکم کمتر در کمپرسور وجود خواهد داشت. این موضوع در مناطق گرمسیری اهمیت بیشتری دارد.

 

معرفی انواع چیلر تراکمی آب خنک:

این دسته از دستگاه های دنیای تهویه مطبوع ( چیلر های تراکمی آب خنک ) نسبت به نوع ساخته شدن آنها که می شود قطعات آن ها به انواع مختلف تقسیم بندی می شوند. در ادامه ما انواع چیلر ها را نسبت به نوع کارکرد آنها و قیمت آنها به شما عزیزان معرفی خواهیم کرد. امیدواریم که تا به اینجای مقاله از آن لذت برده باشید، تا آخر همراه ما باشید.

 

چیلر تراکمی نسبت به قابلیت های فنی آنها:

از چیلرهای آب سرد می توان برای سرمایش مجتمع های مسکونی، تجاری و ورزشی و تفریحی استفاده کرد که در چنین مواردی چیلرهای برودتی و تهویه مطبوع نامیده می شوند. چیلر را می توان در صنایع شیمیایی و دارویی مختلف مانند خنک کننده فرآیندی استفاده کرد. علاوه بر این، این چیلر می تواند آب سرد تولید کند و خنک کننده مورد نیاز تهویه مطبوع، راکتورهای صنعت داروسازی و فن کویل ها را تامین کند. به طور کلی چیلرها را از نظر کاربرد می توان به انواع خنک کننده تهویه مطبوع، فرآیندی و صنعتی تقسیم کرد.

 

جمع بندی:

سعی کردیم در این مقاله شما را با بخش های مختلف چیلر های تراکمی آشنا کنیم چرا که وقتی قصد خرید چیلر داشته باشید باید قبل از آن تقریبا همینقدر اطلاعات کسب کرده باشید. بدون اطلاعات شما عزیزان با شکست در خرید مواجه می شوید. وقتی که اطلاعات قبلی داشته باشید دیگر با مشکل روبرو نخواهید شد. برای کسب اطلاعات بیشتر می توانید به وب سایت تهویه هورسان مراجعه و یا از مشاوره رایگان استفاده کنید.

    • علیرضا محمدی