معرفی چیلر ها در تهویه مطبوع

۳ مطلب در مهر ۱۴۰۰ ثبت شده است

  • ۰
  • ۰

همانطور که در مقاله مینی چیلر چیست گفته شد، چیلر ها دارای ظرفیت و قدرت سرمایشی بالایی هستند. و به همین علت است که در صنایع مختلف مورد استفاده است. در این مقاله قصد داریم شما عزیزان را با مزایا و معایب مینی چیلر ها آشنا کنیم چرا که این نوع دستگاه ها به خاطر قابلیت های خوبی که دارند در اکثر پروژه های مهم می بینیم که مورد استفاده قرار می گیرند به همین

علت بهتر است تا شما عزیزان با مزایا و معایب این سیستم تهویه مطبوع خوب آشنا شوید.

 

اگر به یک مکان صنعتی رفته باشید، به احتمال زیاد برای سرمایش محیط با چیلرها مواجه خواهید شد. از همین رو اگر قصد استفاده از چیلرها در منازل را داشته باشید، به دلیل حجم بالایی که دارند، قادر به این کار نخواهید بود.

 

به همین دلیل و به مرور زمان، مینی چیلرهایی طراحی شد تا کاربرد مسکونی و اداری نیز داشته باشد. چیلرها معمولا از دو نوع هوا خنک و آب خنک هستند.

اندازه و حجم کوچتر مینی چیلرها: همانطور که گفته شد، دلیل اصلی طراحی مینی چیلرها، سایز و حجم کوچک آن ‌هاست. از همین رو، آنها دارای انعطاف بالایی در تغییر مکان هستند و می‌ توانید به راحتی در فضای بیرونی آپارتمان و منزل نیز نصب کنید.

 

عدم آلودگی محیط زیست: اگر بخواهیم مقایسه ‌ای میان مینی چیلرها و اسپلیت‌ ها داشته باشیم، همواره به این نتیجه می ‌رسیم که مینی چیلرها آلودگی هوای بسیار کمتری دارند. مهم ‌ترین دلیل آن، این است که از گاز مبرد بسیار کمتری برای سردسازی آب استفاده می ‌کنند.

 

همچنین این نکته نیز حائز اهمیت است که در اسپلیت ‌ها و کولر گازی، گاز مبرد همواره در لوله‌ های مسی در جریان است اما در مینی‌ چیلرها این‌گونه نیست و زمانی که گاز مبرد تزریق می‌ شود، در همان نقطه مبدل حرارتی اواپراتور کاهش دمای آب و هوا را انجام می‌ دهد. این یکی از نکات مهم در مینی چیلرها در مقایسه با سایر سرماسازها است.

 

قیمت کمتر مینی چیلرها: بصورت کلی، اگر از فروشگاه ‌های معتبر مربوط به شرکت سازنده مینی چیلرها، سفارش خرید را انجام دهید، اطمینان خاطر بالایی از نظر کیفیت و قیمت کالا خواهید داشت. علاوه بر این، می‌ توان گفت که به دلیل حجم کمتر مینی چیلرها و هوا خنک بودن آن‌ ها، پمپ آب کندانسور ندارند و ارزان ‌تر هستند. علاوه بر این، برخی از برندهای لوکس مینی چیلر نیز در بازار موجود است که ممکن است قیمت بالاتری نسبت به چیلرها داشته باشند.

 

مصرف انرژی پایین ‌تر: عدم وجود یک سری قطعات در مینی چیلرها مانند پمپ آب کندانسور و برج خنک کننده، موجب شده است تا مصرف انرژی کمتری نیز نسبت به چیلرها داشته باشند و با خرید آن‌ها، خیال خود را از مصرف انرژی راحت خواهید کرد.

سخنی به میان نیامده است. این نشان می ‌دهد که این دستگاه سرماساز، دارای مزایای بسیار زیادی است و به مرور زمان مورد استقبال مردم نیز قرار گرفته است. مینی‌ چیلرها به دلیل وزن کمتر، طبیعی است که هزینه نصب و به تبع آن، هزینه نگهداری بسیار کمتری را داشته باشند.

علاوه بر آن، مینی چیلرها فناوری به نسبت ساده‌ تری دارند و نصب آن بسیار راحت ‌تر است.

 

کمپرسور(compressor) مورد استفاده در مینی چیلرها اغلب از نوع اسکرال (scroll) یا روتاری (Rotary) می باشد که صدا و لرزش کم، مصرف پایین و ضریب عملکرد بالا را همزمان برای مصرف کننده به همراه دارد . البته، بعضاً در پروژه های صنعتی با نیاز برودتی محدود، در صورت بکارگیری چیلر کوچک، از کمپرسورهای پیستونی نیز استفاده می شود.

 

نوعی مبدل حرارتی است که آب سرد مورد نیاز فن کویل ها و یا هر مصرف کننده دیگری توسط آن تامین می شود.عمدتاً از دو نوع مبدل می توان به عنوان اواپراتور استفاده نمود اواپراتور پوسته-لوله و اواپراتور نوع صفحه ای. در گذشته برای ساخت اواپراتور مینی چیلرها از مبدل های نوع صفحه ای که دارای راندمان بالاتر و اندازه کوچک تری هستند استفاده می گردید. اما جهت طراحی بهتر و برخی مزیت های مبدل پوسته-لوله بهتر است از این نوع مبدل در مینی چیلرها نیز استفاده گردد.

 

چون عمده ترین محل مصرف مینی چیلرها ساختمان های مسکونی است بنابراین نوع کندانسور(condenser) پیشنهادی برای مینی چیلرها، کندانسورهواخنک میباشد. البته شایان ذکر است استفاده از کندانسور آب خنک بلامانع نیست اما به دلیل سختی نگهداری و مصرف آب بالا و مشکلات جانبی از این قبیل این نوع کندانسور پیشنهاد نمی شود.

 

شیر انبساط (expansion valve) جهت کنترل دما و مقدار جریان مبرد ورودی به اواپراتور مورد استفاده قرار میگیرد. که نقش اصلی را در تعیین دمای آب ورودی به اواپراتور ایفا می کند. شیر انبساط در مینی چیلرها میتواند از نوع ترموستاتیک و یا الکتریکی باشد. بسته به ظرفیت و شرایط پروژه می‌توان از یکی از این انواع در ساخت مینی چیلر بهره برد.

 

مینی چیلر ها به واسطه مبدل های حرارتی ای که دارند می توانند آب سرد مورد نیاز را فراهم کنند. در این مقاله قصد داشتیم تا شما را با مزایای چیلر را بررسی کنیم و به شما عزیزان انتقال دهیم. باز شما می توانید قبل از خرید مینی چیلر ها بررسی های بیشتر کنید به عنوان مثال دریافت مشاوره رایگان از شرکت های معتبر تهویه مطبوع در تهران، این بهترین اقدامی است که می توانید انجام بدید.

  • علیرضا محمدی
  • ۰
  • ۰

با فن کویل ها در مقالات قبلی آشنا شدیم. اگر مقاله ی فن کویل چیست را خوانده باشید کامل با مفهوم فن کویل و ساختار فنی آن در دنیا تهویه مطبوع ها آشنا شدید. فن کویل ها از مزایای زیادی برخوردار هستند، ولی بنا به دلایل مختلف درون پروژه ای شاید نتوانیم از آن ها در همه پروژه ها استفاده کنیم.

 

معرفی 8 مزایای و معایب اصلی فن کویل:

 

در این مقاله قصد داریم تا شما را با مزایی این سیستم تهویه مطبوع خوب آشنا کنیم. فن کویل مزایای بسیاری دارد و پرداختن به همه آن‌ها ممکن نیست.

 

انواع فن کویل به علت مزایای بسیار آن در اداره‌ها و خانه‌ها استفاده می‌شود. تنوع بالای فن کویل به خریداران اجازه می‌دهد یک فن کویل مناسب برای ساختمان خود خریداری کنند.

 

اولین مزایای فن کویل: نصب آسان و اشغال فضای کمتر:

برای راه اندازی فن کویل فقط لازم است ۲ لوله برای آب ورودی و خروجی لوله کشی شود و به کانال‌کشی‌های پردردسر نیاز نخواهید داشت.

 

فن کویل سقفی با اتصال به سقف، هیچ فضایی را در اتاق شما اشغال نمی‌کند. سایر انواع فن کویل نیز باریک و ظریف هستند و می‌توانند با دکوراسیون شما هماهنگ شوند.

 

دومین مزایای فن کویل: ایجاد دمای یکسان در تمام نقاط اتاق:

یکی دیگر از مزایای فن کویل، توزیع دمای یکسان در تمام نقاط اتاق است. فن انواع فن کویل یک جریان باد ایجاد می‌کند و برای یکسان‌سازی دما، هوای گرم یا سرد را به تمام نقاط اتاق می‌رساند. برای توزیع دمای بهتر به مکان در و پنجره‌های اتاق توجه کنید تا بتوانید بهترین مکان را برای فن کویل پیدا کنید.

 

سومین مزایای فن کویل: کنترل جداگانه بخش‌های مختلف:

با استفاده فن کویل می‌توان دمای هر بخش را به‌صورت جداگانه تنظیم کرد. شما می‌توانید برای کنترل جداگانه دمای هر بخش، 4 عدد فن کویل خریداری کنید و در اتاق‌های مختلف قرار دهید. هر فرد می‌تواند دمای فن کویل و دور موتور اتاق خود را با سیستم کنترلی تنظیم کند تا دمای متفاوتی با سایر اتاق‌ها داشته باشد.

 

قابلیت کنترل جداگانه بخش‌های مختلف به کاربر اجازه می‌دهد برای صرفه‌جویی در انرژی، فن کویل بخش‌های بدون سکنه ساختمان را خاموش کند.

 

چهارمین مزایای فن کویل: امکان استفاده از فن کویل در تابستان و زمستان:

از فن کویل می‌توان به‌صورت همزمان به عنوان سیستم گرمایشی و سرمایشی در تابستان و زمستان استفاده کرد. در زمستان‌ها، فن کویل آب گرم را از بویلر موتورخانه می‌گیرد و سپس فن با زدن باد گرم، دمای اتاق را افزایش می‍‌دهد.

 

در تابستان‌ها نیز، آب سرد از چیلر به فن کویل وارد می‌شود و سپس فن باد سرد زده و اتاق را خنک می‌کند. در فن کویل چهار لوله، برخلاف فن کویل دو لوله، کویل سرمایشی و گرمایشی از هم جدا هستند.

 

اولین معایب استفاده از فن کویل: تامین نشدن هوای تازه:

فن کویل پس از مطبوع کردن هوای اتاق، دوباره همان هوا را به درون اتاق ارسال می‌کند. تامین هوای تازه برای ساختمان‌ها یک امر ضروری است؛ زیرا با تامین هوای تازه می‌توان اکسیژن موردنیاز خانه یا اداره را تامین و آلودگی‌ها را از اتاق خارج کرد. بنابراین اگر قصد خرید فن کویل را دارید، باید به خرید یک سیستم هوای تازه نیز فکر کنید.

 

البته بعضی از فن کویل‌ها، یک دریچه مخصوص برای ورود هوای تازه دارند و می‌توانند هوای تازه اتاق شما را به‌آسانی تامین کنند.

 

دومین معایب استفاده از فن کویل: نیاز به نگهداری و سرویس بسیار:

یکی از معایب بزرگ فن کویل این است که به نگهداری و سرویس بسیار نیاز دارد. بهتر است هر سال انواع فن کویل خود را سرویس کنید.

 

قطعات درون فن کویل بسیار زیاد هستند که احتمال خرابی آن را افزایش می‌دهند؛ ولی با توجه به تعمیر و سرویس آسان فن کویل، می‌توان این مورد را در هر دو بخش مزایا و معایب فن کویل قرار داد.

 

سومین معایب استفاده از فن کویل: کندانس آب در فصول گرم:

هنگام عبور آب سرد از درون کویل‌ها، روی لوله‌های آن‌ها قطرات آب شکل می‌گیرد که باید این قطرات را به بیرون فن کویل هدایت کرد. با استفاده از لوله درین می‌توان این قطعات آب را از درون کویل خارج کرد.

 

چهارمین معایب استفاده از فن کویل: مکان مناسب برای فن کویل:

پس از شناخت مزایا و معایب فن کویل، اکنون بهتر است بدانید چه مکانی برای نصب فن کویل مناسب است. استفاده از فن کویل در خانه‌ها و شرکت‌ها توصیه می‌شود.

 

محیط‌های صنعتی و مکان‌هایی مانند سالن مراسم، باشگاه و استخر نیز فضای بزرگی دارند و ارتفاع سقف آن‌ها زیاد است؛ بنابراین خرید فن کویل برای این مکان‌ها پیشنهاد نمی‌شود.  با توجه به مزایا و معایب فن کویل، مکان‌هایی با اتاق‌های جداگانه بهترین مکان نصب فن کویل محسوب می‌شود.

 

اگر ساختمان شما موتورخانه یا سیستم چیلر دارد، خرید فن کویل یک انتخاب مناسب خواهد بود؛ زیرا می‌توان از فن کویل در تمام فصول استفاده کرد. با در نظر گرفتن مزایا و معایب فن کویل، خواهید توانست یک خرید مناسب داشته باشید.

 

جمع بندی:

پروژها هر کدام نسبت به نیاز کارفرما شرایط و کاربری های متفاوتی دارند با این وجود فن کویل گزینه 100 درصدی برای تمامی مکان های مورد نظر کارفرما ها نیست. با توجه به مزایا و معایب فن کویل که در حال حاضر در این مقاله راجبشان صحبت کردیم پروژه هایی که اتاق های زیادی داشته باشن فن کویل های می توانند به آنها کمک بزرگی کنند.

 

  • علیرضا محمدی
  • ۱
  • ۰

مینی چیلر ها را شما از نام آن ها می توانید باهاشون آشنا شوید. همانطور که از نام آن ها معلوم هست چیلر های کوچک هستند با ظرفیت های محدود. در رابطه با ظرفیت آن ها در ادامه صحبت خواهیم کرد. شاید الان از خودتان بپرسید که پروژه شما به چیلر نیاز دارد یا مینی چیلر، در این مقاله همین سوال را قصد داریم به شما عزیزان پاسخ بدیم.

مینی چیلر ها تقریبا کمتر از ده تن تبرید ظرفیت دارند که خب این خیلی کمتر از چیلر های معمولی است. یکی از راه هایی که شما می توانید چیلر یا مینی چیلر ها را انتخاب کنید برای پروژه یپش روتون همین مورد ظرفیت آن ها است. این که شما چقدر به ظرفیت نیاز دارید را باید به دست کارشناسان بررسی پروژه بسپارید.

 

دستگاهی برای تولید آب سرد که اصلی ترین استفاده آن سرمایش ساختمان های مسکونی است. مینی چیلر در دسته چیلرهای تراکمی قرار می گیرد که بواسطه اهمیت راه اندازی و بهره برداری آسان از سیستم های HVAC، کندانسور مینی چیلرها به شکل هوا خنک طراحی و تولید می شود.

 

چیلر ها چگونه کار می کنند؟

به مانند تمامی چیلرهای تراکمی، اساس کار این چیلرهای کوچک، سیکل تبرید تراکمی بخار (کارنو) می باشد. به این ترتیب که بخار مبرد بوسیله کمپرسور متراکم شده و فشار و دمای آن افزایش می یابد. سپس گرمای مبرد از طریق کندانسور به هوای محیط دفع شده تا تبدیل به مایع شود. مایع خروجی از کندانسور، با عبور از شیر انبساط، افت فشار زیادی پیدا می کند. چنانکه مقداری از مایع مبرد تبخیر شده و باعث کاهش بیشتر دمای مبرد خواهد شد. این گونه مبرد سرد ورودی به اواپراتور، جریان آب عبوری از آن را خنک کرده و پس از تبخیر، مجدداً به کمپرسور باز می گردد.

 

معرفی کمپرسور داخل مینی چیلر:

مکانیزمی است که به کمک آن می توان انرژی لازم برای حرکت مبرد در مسیر سیکل تبرید را تأمین کرد. انواع مختلفی از کمپرسورها با تکنولوژی های متفاوت وجود دارند. اما به علت ظرفیت پایین مینی چیلرها، معمولاً از کمپرسورهای نوع روتاری و اسکرال استفاده می شود. البته، بعضاً در پروژه های صنعتی با نیاز برودتی محدود، در صورت بکارگیری چیلر کوچک، از کمپرسورهای پیستونی نیز استفاده می شود.

 

معرفی کندانسور داخل مینی چیلر:

از آنجا که عمده ترین مصرف مینی چیلرها، ساختمان های مسکونی می باشد، بهره برداری آسان از آن ها، اهمیت ویژه ای پیدا می کند. لذا با توجه به سادگی فرآیند سرویس و نگهداری چیلرهای هوا خنک، کندانسور مورد استفاده در این سیستم ها، غالباً از نوع کندانسورهوایی (هوا خنک) است. کندانسوری شامل کویل هوا خنک و فن محوری که گرمای بخار داغ خروجی از کمپرسور را به هوای محیط دفع می کند. بنابراین، بایستی حتماً مینی چیلر در فضای آزاد بیرون از ساختمان قرار بگیرد.

 

مینی چیلرها کجا استفاده می شوند؟

کاربرد مینی چیلرها در مصارف تهویه مطبوع: در پروژه های تهویه مطبوع، معمولاً بکارگیری مینی چیلر برای ساختمان های مسکونی (بخصوص با تعداد واحدهای پایین) مرسوم می باشد. هرچند که در ساختمان های اداری و تجاری نیز در شرایطی امکان استفاده از این نوع چیلر وجود دارد.

در کنار مینی چیلر از ترمینال یونیت هایی به نام فن کویل استفاده می شود که در فضاهای مختلفِ هر واحد از ساختمان تعبیه می گردند. آب سرد تولیدی مینی چیلر از درون لوله های فن کویل عبور کرده و هوای خنک مورد نیاز جهت سرمایش را تأمین می کند. سپس بعد از جذب گرمای هوا، آبِ گرم شده به آن بازگشته و مجدداً تا دمای استاندارد تهویه (7 درجه سانتی گراد) سرد می شود.

 

ابتدا لازم است تعریفی از مینی چیلر آپارتمانی داشته باشیم. از آنجا که این مدل از چیلرهای کوچک ظرفیت محدودی دارند، عمدۀ کاربرد آن ها در واحدهای مسکونی است از جمله آپارتمان ها، ملک های شخصی، ویلا و… از همین رو در بازارِ سیستم های برودتی و تهویه مطبوع با واژه هایی از قبیل چیلر خانگی یا مینی چیلر آپارتمانی شناخته می شوند.

 

در حالی که ممکن است همین چیلر کم ظرفیت برای سرمایش یک واحد تجاری یا اداری نیز استفاده شود. لذا، اساساً در فرایند تولید مینی چیلر، تنها این شرایط کاری دستگاه است که تعیین کننده خواهد بود. به این معنا که استفاده از دستگاه برای مصارف تهویه مطبوع است یا کاربرد صنعتی دارد.

 

در غیر این صورت، تفاوت کاربری پروژه فقط در محاسبه ظرفیت برودتی دستگاه مؤثر خواهد بود.

 

در کاربردهای صنعتی نیز گاهی نیاز خط تولید به برودت، محدود می باشد که این موضوع باعث ورود مینی چیلر ها به حوزه صنعت نیز شده است، به همین علت در بازار، بعضاً از واژه مینی چیلر صنعتی استفاده می شود. در شرایطی که معمولاً تفاوت چندانی بین نوع آپارتمانی و صنعتی وجود ندارد.

 

البته در پروژه های صنعتی، لازم است کارفرمایان، اطلاعات دقیق تری از پروژه خود را در اختیار طراح یا تولید کننده قرار دهند تا سازنده بتواند تطبیق شرایط کاری مینی چیلر با پروسه مورد نظر را رعایت کند و بهتر است به این منظور مهندس یا تکنسینی که شناخت کاملی نسبت به مراحل تولید یا فنی پروژه دارد با طراح یا سازنده چیلر کوچک، در ارتباط باشد.

 

 شایان ذکر است که در چیلرهای کوچک صنعتی امکان دارد با توجه به شرایط کاری دستگاه، تغییری در مشخصات فنی آن اعمال شود.

به طور مثال همانطور که پیش از این نیز گفته شد، ممکن است بجای استفاده از کمپرسور روتاری یا اسکرال از کمپرسور پیستونی استفاده گردد یا با توجه به میزان حساسیت فرایند تولید در پروژه صنعتی مورد نظر، نوع کنترلر دستگاه (PLC) تغییر کند. ضمن آنکه مینی چیلر صنعتی بایستی قابلیت کارکرد در فصل زمستان را داشته باشد.

 

یکی از سؤالات رایج مشتریان و کارفرمایان در زمان خرید دستگاه این است که چه تفاوتی بین چیلر و مینی چیلر وجود دارد؟ در واقع تفاوت خاصی به لحاظ ساختار دستگاه وجود ندارد و فقط مینی چیلرها با ظرفیت برودتی پایین تر (تا کمتر از 10 تن تبرید) تعریف می شوند.

 

می توان گفت تفاوت اصلی آنجاست که در صورت استفاده از چیلر کوچک در یک پروژه مسکونی، هر واحد به یک دستگاه جداگانه مجهز بوده که به یونیت های داخلی یا همان فن کویل ها متصل می شود.

 

اما در صورت استفاده از یک چیلر مرکزی، تمامی واحد ها توسط یک چیلر تغذیه شده و تمامی فن کویل های ساختمان نیز به همین یک چیلر متصل می شوند که به لحاظ اقتصادی و هزینه برق مصرفی می تواند انتخاب مناسب تری باشد.

 

استفاده از مینی چیلرها برای ساختمان های بزرگ با واحدهای متعدد، به لحاظ هزینه خرید و فضای لازم برای جانمایی دستگاه ها، انتخاب چندان مناسبی نخواهد بود. از طرفی هرچند بکارگیری چیلر مرکزی بسیار مقرون به صرفه تر بوده و فضای به مراتب کمتری را اشغال می کند، اما در هر صورت یک سیستم مرکزی است و خرابی چنین سیستمی به منزله محروم شدن کل ساختمان از آب سرد خواهد بود.

 

لذا، امروزه در بسیاری از پروژه های بزرگ تهویه مطبوع، از مینی چیلرهای مدولار به عنوان جایگزین چیلر مرکزی استفاده می شود. یعنی استفاده همزمان از چند چیلر کوچک با ظرفیت های نسبتاً زیاد و معمولاً یکسان که با یکدیگر مدولار می شوند.

 

جمع بندی:

مینی چیلر ها کاربرد های خوب و مختلفی دارند. شاید در یک پروژه نیاز به چند مینی چیلر ما داشته باشیم. اینکه بتوانیم دقیقا این مورد را تشخیص دهیم خب در اصل کار ما نیست و بهتر است که این را به کارشناسان پروژه بسپاریم تا با توجه به تخصصی که دارند این مورد را مورد بررسی قرار دهند و به ما اطلاع بدهند.

  • علیرضا محمدی